close

Happy Day

Happy Day

HAPPY DAY – DITA NDËRKOMBËTARE E VAJZAVE

5975F62A-BE45-4DC8-82D1-8A29CFF4356E

Organizata e Kombeve të Bashkuara shpalli 11 Tetorin si Ditën Ndërkombëtare të Vajzave, e cila është shpallur që nga vitit 2012, kjo ditë synon të të promovoj trajtimin e barabartë dhe mundësi për vajzat në mbarë botën, në fusha të tilla si: ligji, të ushqyerit kujdesi shëndetësor, arsimimi, trajtimi, etjer.

Për këtë temë biseduam sot me dy moderatoret e televisionit KlanMaqedoni Zana Muhaxhiri Ramadani dhe Lulzime Ameti. Përpos tyre në skype ishte edhe Njomza Behadini pjesë e Klubit Feminist në Tetovë. 

read more
EmisioneHappy Day

“HAPPY DAY” COVID-19 DHE SHËNDETI MENTAL

Screenshot_5

Problemet me shëndetin mendor kohët e fundit po marrin përmasa të mëdha e në veçanti në kohë pandemie. Psikiatri Musli Ferati i ftuar në emisionin e mëngjesit njoftoi se faktorët që ndikojnë në shfaqjen e problemeve të shëndetit mendor janë të shumtë, duke filluar nga ato gjenetike, fiziologjike, sociale, emocionale dhe ekonomike.

Sipas Feratit kjo sëmundje mendore viteve të fundit ka një distribuim mjaft konstant ku përhapja e saj është vetëm 1 %. Por rëndësi të veçantë duhet kushtuar psiko- edukimit.

read more
Happy Day

HAPPY DAY – DITA BOTËRORE E MËSUESIT!

rufatrihapyday

Në Ditën Ndërkombëtare të Mësuesit në programin e mëngjesit Happy Day ishte veteran i arisimit Rufat Rufati i cili foli në lidhje me evoulimin e arsimit ndër vite si dhe situatën aktuale të arsimit të vend dhe botë. Sipas tij ky mësim on-line është jo efektiv  andaj dhe duhen të merren masa nga institucionet kompetente sepse në pyetje janë fëmijët si e ardhmja e këti vendi.

Ndryshe zyrtarisht në shumicën e shteteve të botës, Dita Ndërkombëtare e Mësuesit është 5 tetori.

Për herë të parë kjo datë u shënua në vitin 1994, për nder të rekomandimeve të UNESCO-s mbi statusin e mësuesve, që është një instrument standard ku adresohet situata në të cilën gjenden mësuesit në gjithë botën. Profesioni i mësuesit nderohet kudo nëpër botë dhe kjo mund të bëhet në çfarëdo date, mirëpo në kalendarin e UNESCO-s, 5 tetori është Dita Ndërkombëtare e Mësuesit.

Qëllimi i kësaj dite është të ofrojë mbështetje e inkurajim për mësuesit dhe gjithashtu të sigurojë që nevojat e brezave të ardhshëm të vazhdojnë të plotësohen prej tyre (mësuesve). Dita Botërore e Mësuesit paraqet një shenjë të rëndësishme të ndërgjegjësimit, të të kuptuarit dhe të vlerësimit që shfaqet për kontributin vital që mësuesit i dhurojnë arsimit e zhvillimit të shoqërisë ndër vite.

read more
EmisioneHappy Day

MOSHA E TRETË, MES SFIDAVE DHE PREMTIMEVE

4883BDDD-397C-40B3-9CE5-1675D2600C8B

SHTËPIA E PLEQVE SI NEVOJË JETIKE


Pensioni i ulët si dhe rikonstruimi I objektit janë disa nga sfidat me të cilat përballet shoqata e pensionistëve në Tetovë, këto ishin disa nga tematikat të cilat u diskutuan sot në programin e mëngjesit Happy Day në kuadër të ditës ndërkombëtare të të moshuarëve. Drejtori I kësaj Shoqate Selver Memeti verësoi se vendit I duhet një shtëpi pleqësh ku do mund të strehonin pensionistët.

Zhvillimi I mjekësisë, mbrojtja shëndetësore, ushqimi, zhvillimi ekonomik, janë factorë që mund të ndikojnë në përmirësimin e jetesës së tyre në këtë kohë pandemie – thonë pensionistët. Shtëpia e Pleqve duket se paraqitet si nevoja më jetike për momentin.

Ndryshe, Dita Ndërkombëtare e të Moshuarve është një ditë e veçantë për personat e moshës së tretë në të gjithë botën. Më 14 dhjetor 1990 Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara përcaktoi 1 Tetorin si ditën e respekit global për të moshuarit./KlanMacedonia

read more
Happy Day

“HAPPY DAY”: DITA NDËRKOMBËTARE E PËRKTHIMIT

4797F2BA-B5B5-4F15-BD48-DB280E4326D6

SKYPË – AIDA BORA – PËRKTHYESE


Në Ditën Ndërombëtare të përkthimit në programin e mëngjesit Happy Day në një lidhje me Skype nga Tirana ishte përkthyesja dhe njëherit kryeredaktorja e botimeve PEGI, Aida Bora.

Bora tregoi për sfidat e përkthimit në kohën që po jetojmë si dhe rolin kyç të përkthyesëve. Ajo potencoi gjithashtu që një rol të rëndësishëm luan edhe përgaditja e kuadrove apo edhe ekspertët e gjuhës në sensin e përkthimit.

Ndryshe kjo ditë shënohet çdo 30 Shtator në shumë vende të botës, në nderim të përkthyesit të parë të Biblës, i cili konsiderohet si mbrojtës i shenjtë i përkthimit. Kjo është një mundësi për të shfaqur krenarinë për këtë profesion, që njëherësh është duke u bërë gjithnjë e më i domosdoshëm në fushën e përparimit global. Kjo ditë kishte nisur të festohej nga Federata Ndërkombëtare e Përkthimit, që nga viti 1953./KlanMacedonia

read more