close

Intervista

Intervista

INTERVISTË ME PRESIDENTIN SHQIPTAR, ILIR META

Screenshot_3

Presidenti Ilir Meta në këtë intervistën dhënë për TV Klan Maqedoni komenton ngjarjet e fundit politike në vend, ai thotë se arratisja e Gruevskit hetohet edhe në Shqipëri. Sa i përket marrëdhënieve dypalëshe, vlerëson se pas marrëveshjes Greqi-Maqedoni do të ketë perspektiva ende më të mira.

President si i vlerësoni marrëdhëniet Shqipëri-Maqedoni? A ka fusha ku bashkëpunimi duhet rritur?

Pa asnjë diskutim, bashkëpunimi duhet rritur në të gjitha fushat sepse mundësitë janë shumë të mëdha, vullneti mendoj i dy vendeve tanë, popujve tanë, qeverive tona, është maksimal, por edhe zhvillimet e fundit, jo vetëm në Shqipëri, por sidomos edhe në Maqedoni, mendoj se janë shumë premtuese sidomos ecuria dhe përfundimi me sukses i marrëveshjes sw Maqedonisë me Greqinë, do të çelë një perspektivë të shkëlqyer edhe për avancimin më të shpejtë dhe më konkret i të gjithë shkëmbimeve tona në të gjitha fushat.

Kultura duhet t`i afrojë, e jo t`i ndajë njerëzit? Këtu tek ne fitohet përshtypja se autoritetet shqiptare kanë bërë shumë pak për avancimin e kulturës shqiptare në Maqedoni. A duhet një angazhim më i madh gjithëshqiptar, ja të themi, për Kongresin e Manastirit, ndërtesën e alfabetit shqip këtu në Manastir?

Pa asnjë diskutim, kultura është e pazëvendësueshme, pasi është një ushqim shpirtëror dhe është një frymëzim afatgjatë për bashkëpunimin dhe në këtë drejtim mendoj që shumë më tepër do të bëjmë në të ardhmen. Kemi diskutuar edhe me ministrin tuaj të Kulturës për një bashkëpunim më të mirë mes Shqiprisë dhe Maqedonisë, por edhe mes Shqipërisë, Maqedonisë dhe Kosovës dhe jam i bindur që në përvjetorët e tjerë, edhe të kongresit të Manastirit, kjo do të demonstrohet më qartë.

Zoti President, nuk mund ta anashkalojmë politikën në veçanti rastin Gruevski. Si e komentoni këtë arratisje të ish-Kryeministrit të Maqedonisë?

Mendoj se është një arratisje zhgënjyese, për arsye se z. Gruevski ka qenë një udhëheqës i niveleve më të larta, Kryeministër për 10 vjet dhe Kryetar i VMRO-së për ndoshta 15 vite, mos gabohem, mendoj se çdo deklaratë është e pajustifikueshme, unë nuk mund të bëj komente lidhur me çështjet e brendshme të Maqedonisë, por ajo që mund të them është se politikanë të niveleve të tilla, gjithmonë duhet të përballen me drejtësinë dhe nuk duhet t’i zhgënjejnë pasuset e tyre.

Informacionet thonë se ai ka shfrytëzuar ilegalisht territorin shqiptar për t`u arratisur? A duhet kërkuar përgjegjësi edhe nga autoritetet shqiptare? Dhe si ka mundësi që një vend anëtar i NATO-s të bëjë lëshime të këtilla?

Nuk besoj në asnjë rast se kemi të bëjmë me një lëshim apo tolerancë apo mosrespektim të ligjeve nga ana e Shqipërisë, por ky është një proces në hetim dhe që do të evidentojë të gjithë këtë të vërtetë, edhe personat përgjegjës për një rast të tillë.

/Teuta Zekiri/

 

read more
1 2
Page 1 of 2