close

Rajoni

Rajoni

HYSENI: 46 KOSOVARË TË VDEKUR NË LUFTËRAT NË SIRI E IRAK

no thumb

 

Hyseni në takimin me Këshilli komunal të kryeqendrës për Siguri në Bashkësi ka theksuar se, sipas Departamentit të Antiterrorizmit të MPB-së, pre e ideologjive militante fetare janë kryesisht të rinjtë.

Ministri i Brendshëm tha se Këshilli komunal për Siguri në Bashkësi dhe anëtarët e këtij këshilli janë zërat më të mirë për të dërguar mesazhin vetëdijësues kundër ekstremizmit.

Hyseni: 46 shqiptarë të vdekur në Siri e Irak

“Të dhënat që bashkëpunëtorët e mi më ofrojnë flasin për diku rreth 300 luftëtarë të huaj nga Kosova që kanë marrë pjesë në luftërat në Siri e Irak në faza të ndryshme, jo aktualisht, por që nga fillimi… Po ashtu kemi një shifër shqetësuese për numrin e qytetarëve të Republikës së Kosovës që deklarohen si të vdekur në Siri e Irak nuk po them që deklarohen si të vrarë sepse pak dihet për mënyrën si kanë vdekur ata njerëz, por dihet që kanë vdekur dhe janë 46 sipas informacioneve të fundit. Këto shifra vetvetiu do duhej të ishin shqetësuese dhe do duhet të paraqesin shqetësim për institucionet e Republikës së Kosovës në të gjitha nivelet, edhe në nivel qendror edhe nivelin lokalë…Ky këshill dhe anëtarët e këtij këshilli janë zërat më të mirë, më të qëlluar për të dërguar një mesazh vetëdijesimi kundër ekstremizmit”, tha Hyseni.

Lidhur me shqetësimin e shkuarjes së kosovarëve në luftërat e huaja, drejtori i Departamentit për antiterrorizëm, Fatos Makolli, thotë se ideologjia ekstremiste në Kosovë është bazuar në keqinterpretimet e Kuranit.

Makolli: Të rinjtë pre e ideologjive fetare

“Ne të gjithë e dimë qysh vitet e para të pas luftës tendencat për importimin e ideologjive ekstremiste në Kosovë, kryesisht ideologji këto të bazuar në keqinterpretime të kuranit apo në islamin, të islamit radikal politikë që kryesisht kanë qenë në kundërshtim edhe me vlerat edhe me traditat edhe me normat tona si shoqëri. Me gjithë rezistencën që ka qenë një rezistencë shumë e madhe e popullatës sonë, kryesisht për shkak të ndjenjës të traditave të forta të ndjenjës së përkatësisë kombëtare që ka mbizotëruar gjithmonë te ne, megjithatë pjesa më e cenueshme e shoqërisë ka ra pre e këtyre ideologjive që janë kryesisht të ri”, tha Makolli.

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, në këtë takim të Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi, tha se niveli i sigurisë në Komunën e Prishtinës është i kënaqshëm. Ahmeti theksoi incidentet me therje në shkolla ku për këtë problem komuna ka marrë masa. /Kosovapress/

 

 

read more
Rajoni

SHQIPËRI-KOSOVË: NIVEL I ULËT I BASHKËPUNIMIT EKONOMIK

no thumb

 

Ekspertët në Tiranë dhe Prishtinë, vlerësojnë se bashkëpunimi ekonomik mes Shqipërisë dhe Kosovës edhe përpos nënshtrimit të më shumë marrëveshjeve ndërqeveritare ende është në nivele të ulëta. Ekonomistët bazohen në të dhënat zyrtare të numrit të bizneseve që operojnë sa në Shqipëri dhe në Kosovë; ku 300 biznese kosovare janë të regjistruara në Shqipëri dhe 500 biznese shqiptare janë të regjistruara në Kosovë.

Sistemi i ndryshëm i taksimit krijon po ashtu probleme dhe pengesa në rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve tona, ku aktualisht Shqipëria ka implementuar taksën progresive. Sipas tij, çdo ndryshim taksash apo çdo ndryshim tarifash doganore, apo çdo lloj strategjie tjetër e tregtisë së jashtëme duhet të ndërmerret nga të dyja qeveritë njëkohësisht.

Nga ana tjetër, Kadia nuk e sheh si negativ shkëmbimin e lartë tregtar të dy vendeve me Serbinë. Përkundrazi, sipas tij kjo marrëdhënie e mirë tregtare me Serbinë ndikon pozitivisht edhe në stabilitetin politik të rajonit.

Kadia shton se nuk është e rëndësishme që të konkurrojmë Serbinë apo dikë tjetër, por ne si Shqipëri dhe Kosovë të prodhojmë dhe të specializohemi në ato fusha ku jemi të afta për të prodhuar, dhe për të cilat tregu ka nevojë.

Në dy mbledhjet e përbashkëta të qeverive Shqipëri-Kosovë janë nënshkruar një sërë marrëveshjesh, sidomos në sektorin ekonomik, por implementimi i tyre po has vështirësi. Shumë biznese ankohen se paguajnë tarifa të larta në doganë apo kanë pengesa të tjera tregtare. /Kosovapress/

read more
Rajoni

XHAFERRI TAKON AMBASADORIN REKA

no thumb

 

Për herë të parë zëvendëskryeministri i vendit, Musa Xhaferri ka realizuar takim me ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në Maqedoni, Fatos Reka.

Zëvendëskryeminstri Xhaferri dhe ambasadori Reka, biseduan për zhvillimin e ngjarjeve politike në vend, implementim e marrëveshjes së Ohrit, marrëdhëniet ndëretnike e të tjera tema me interes të përbashkët.

Zëvendëskryeministri Musa Xhaferri, në këtë takim tha se integrimi i vendit në strukturat euro-atlantike së bashku me zbatim e marrëveshjes së Ohrit dhe zhvillimin ekonomik, mbeten prioritet i Qeverisë.

Gjithashtu, ata u shprehën se dy qeveritë do të bashkëpunojnë ngushtë në realizimin e projekteve të përbashkëta infrastrukturore , si ndërtimin e rrugës së Arbërit, Korridorin 8, lidhjen hekurudhore dhe projekte tjera që janë në interes të qytetarëve të të dyja vendeve, thuhet në kumtesën nga kabineti i zëvendëskryeministrit Xhaferri. /V. A./

read more
Rajoni

KOSOVË: FLET DJALI I RIÇARD HOLBRUKUT

no thumb

NË Sarajevë po mbahet festivali ndërkombëtar i filmit. Në 18 programe të ndryshme  deri më datën 22 gusht do të shfaqen 259 filma nga 57 vende të botës. Mes tyre është edhe filmi dokumentar DIPLOMATI me autor Delvid Holbrukun, djalin e diplomatit të ndjerë amerikan Riçard Holbruk  i cili ka luajtur një rol shumë të rëndësishëm në krizën e përgjakshme në ish-Jugosllavi.

David Holbrooke, djali i diplomatit të ndjerë Amerikan Richard Holbrook, është duke qëndruar për një vizitë në Kosovë, me ç’rast edhe do të promovojë filmin “The Diplomat”, kushtuar karrierës dhe trashëgimisë së babait të tij. Sot ai ishte në Viti, qytet ky  në të cilin para një viti është ngritur busti i babait të tij në shenjë falënderimi për kontributin e dhënë për Kosovën.

“Kjo është një statujë shumë e bukur. Ai do të ishte shumë krenarë. Ai ka qenë i njohur për egon e tij të madhe, por koka e tij këtu është edhe më e madhe. Është një moment shumë emocional për mua dhe familjen time dhe do të kisha pasur dëshirë që edhe fëmijët e mi të ishin këtu dhe të shohin se çfarë ka bërë gjyshi i tij dhe si po përcillet. Dua të falënderoj kryetarin e Komunës, zotëri Halitin dhe ambasadën amerikane që më kanë sjellë sot këtu, kjo është një ditë shumë e madhe. Kam parë fotografi të bustit, por ta shoh kështu të gjallë është një kënaqësi e veçantë. Njerëzit thoshin se ne kemi përngjarë, por unë nuk mund të them ashtu sepse ai ka pasur më shumë flokë. Kështu që faleminderit edhe një herë” – thotë David Holbrooke, autor i filmit “The Diplomat”. /Agjencitë e lajmeve/

read more
Rajoni

SERBI: KONFISKOHEN 25 LIBRA ‘TË DEBATUESHËM’ SHQIP!

no thumb

Autoritetet doganore serbe në vendkalimin kufitar Hungari-Serbi, në Horgosh, kanë konfiskuar 25 libra në shqipe për shkak se, sikurse njofton media në Beograd, paskan pasur përmbajtje të debatueshme: Fjala është për tetë ekzemplarë të librit ‘Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët’ dhe 17 ekzemplarë të monografisë për ushtarin e UÇK-së, Agim Zeneli.

Portali B92 transmeton njoftimin e Drejtorisë së Doganave të Serbisë, sipas të cilit ‘literatura e debatueshme’ ka qenë në një paketë në rimorkion e një autobusi që qarkullonte në linjën Vjenë-Prizren. Meqenëse, asnjëri nga të 16 pasagjerët nuk është deklaruar si pronar, është inicuar procedura kundërvajtëse ndaj shoferit shqiptar të autobusit, kurse librat përkohësisht janë konfiskuar,- transmeton TV ART njoftimin e portalit B92.

read more
Rajoni

BEOGRAD: SERBISË I KANOSET ‘MURTAJA E BARDHË’

no thumb

Serbia, për nga shkalla e natalitetit është vendi i fundit në Ballkan. Televizioni shtetëror serb thotë se arsye pse këtij vendi po i kanoset murtaja e bardhë është  para së gjithash situata e paqëndrueshme ekonomike. Për këtë arsye  një biznesmen planifikon ngritjen e një Fondacioni  për të trimëruar serbët që të lindin më shumë.

Sipas të dhënave statistikore serbe, në vitin 2013 në Serbi  janë regjistruar 65.554  lindje që është shifra më e ulët  që nga fillimi i shekullit XX. Po këtë vit kanë vdekur 100.300  persona. Murtaja e bardhë është më e shprehur në pjesën jugore dhe lindore të vendit ku mosha mesatare e popullsisë arrin 43.2 vjet dhe ku çdo i treti vendbanim ka më pak se 100 banorë.

Televizioni shtetëror serb  njofton se të rinjtë vendosin në moshë të vonshme të krijojnë familje: Nga vitet e nëntëdhjeta, numri i familjeve me fëmijë është zvogëluar për 16 për qind. Çdo e dyta familje në Serbi ka  nga vetëm një fëmijë. Vetëm 40 për qind prej tyre vendosin të kenë dy, ndërsa gjithsej shtatë për qind – tre fëmijë.

Këta tregues e kanë shtyrë  këtë biznesmen  që të përfshihet në betejën kundër murtajës së bardhë. Zoran Iliq, planifikon të krijojë një Fondacion për t’i dhënë shtytje natalitetit, kryesisht duke ndihmuar financiarisht familjet që kanë  nga tre fëmijë.  Iliqi bën thirrje që ky të jetë një aksion kombëtar serb.

Krahas kësaj kërkohet që për grate të krijohen kushte më të favorshme të punësimit, përkujdesje për fëmijët që nënkupton hapjen e çerdheve. Si ilustrim për këtë, Televizioni shtetëror serb  iu referohet përvojave të vendeve të tjera. Fjala vjen, Suedia ka ulur tatimpagimet për bashkëshortët  që kanë periudha të ngushta mes lindjes së fëmijëve, kurse Rusia veçon nga dhjetë mijë euro për fëmijën e dytë, të tretin e për secilin që pason.

Të dhënat e fundit flasin se krahas Serbisë  me uljen e natalitetit ballafaqohen edhe vende të tjera ballkanike si Bosnjë e Hercegovina e Kroacia, gjë që nuk mund të thuhet për Maqedoninë, Kosovën, Malin e Zi apo edhe Shqipërinë,  bën të ditur Tv Art.

 

read more
Rajoni

BEOGRAD: KRYEMINISTRI VUÇIQ PËR RASTIN BYTYQI

no thumb

Kryeministri serb Aleksandar Vuçiq, ka deklaruar se vrasja e shtetasve amerikanë, tre vëllezërve Bytyqi, me origjinë nga Kosova, në vitin 1999, është problem më i madh dypalësh  në marrëdhëniet e Serbisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, por se ky i pyetur nëse në shtator, kur është planifikuar një vizitë e tij në Shtetet e Bashkuara, a do të dërgojë prova të reja lidhur me rastin Bytyqi,  Vuçiqi citohet të ketë deklaruar se  nuk është fjala për dërgim  të provave dhe letrave, por për zgjidhjen e një krimi të rëndë të cilin e kanë bërë disa njerëz tanë. Kryeministri serb ka theksuar se me zgjidhjen e këtij rasti do të zgjidhej ‘problemi më i madh dypalësh, që ekziston në marrëdhëniet mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Serbisë’.

Tre vëllezërit Bytyqi u vranë në muajin korrik të vitit 1999 në një polygon policor, kurse kufomat e tyre u gjetën dy vite më vonë në një varrezë masive në lokalitetin Petrovo Selo, në afërsi të Kladovës në Serbi. /Agjencitë e lajmeve/

 

read more
Rajoni

MALI I ZI: ARRESTOHEN KRERËT E BUDVËS

no thumb

Në qytetin bregdetar të Budvës në Mal të Zi  janë arrestuar krerët e komunës nën akuzën shpërdorim detyre dhe dëmtim të buxhetit komunal për disa miliona euro.  Agjencitë e lajmeve njoftojnë se janë arrestuar kryetarja e komunës  dhe katër zyrtarë të tjerë të lartë, përfshirë dhe ish kryetarin e Budvës. Njëri prej të ndaluarëve është vëllau i Svetozar Maroviqit, një ndër politikanët më të njohur malazezë. Ata janë arrestuar për shkak të dyshimeve se gjatë ndërtimit të një objekti kanë shkaktuar dëme, respektivisht kanë përfituar  në mënyrë të jashtëligjshme shtatë milionë euro. /Agjencitë e lajmeve/

 

read more
Rajoni

BEOGRAD: PAKËNAQESI ME DËMSHPËRBLIMIN E SHQIPTARËVE

no thumb

 

Një gjykatë në Beograd ka marrë dy aktëvendime me të cilat detyron shtetin të dëmshpërblejë  6 shqipëtarë të Kosovës nga Gllogovci, me 1 mijë deri ne 3 mijë euro, për shkak të torturave dhe burgosjes së jashtëligjshme nga Ministria e Punëve të Brendshme të Serbisë -bëhet e ditur nga Fondi për të drejtat Humanitare i cili ka bërë të ditur se është i pakënaqur me vendimet.

Edhe pse me vendime është dëshmuar e drejta për dëmshpërblim për shkak të shkeljes së të drejtave themelore të njeriut, Fondi për të drejtë Humanitare , thekson se shuma është shumë e ulët dhe në arsyetimin e aktvendimit vihet re qëllimi i zvogëlimit të  përgjegjësisë së shtetit serb ndaj shqipëtarve në vitin 1999.

Avokatët e këtij Fondi janë  ankuar ne Gjykaten e Apelit në Beograd.Pjestarët e ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë, kishin burgosur Behram Saihitin, Elmira Musliun, Enver Balecin, dhe 13 vjeçarin Faton Halilaj më 28 Maj 1999 dhe i kishin ngujuar ata  në një depo në Gllogovc ku kishte dhe dhjetra burra të tjerë të burgosur. Policët i kanë rrahur me shufra hekuri, i kanë mbajtur pa ushqim dhe ujë disa ditë. Më pas, i kishin dërguar në burgun e Lipjanit.

Pas nënshkrimit të marrëveshjes së Kumanovës, këta bashkë me qindra shqipëtarë të tjerë ishin transferuar në burgun e Pozharevcit.

Fondi në vitin 2010 në emër të ish të burgosurve, paditi Serbinë duke kërkuar dëmshpërblim në një vlerë prej rreth 4 mijë eurosh. Fondi konsideron se shuma e caktuar nga gjygji nuk është kompensim i duhur, veçanërisht nëse kihet parasyshë gjendja e Faton Halilaj i cili kishte vetëm 13 vjet. Kompensimi është shumë i vogël për vuajtjet e të burgosurve shqipëtar dhe një gjë e tillë bie në sy, veçanërisht nëse krahasohet me kompensimin e ish kryeshefit të Shërbimit ushtarak të Sigurisë Aco Tomiqit, të cilit gjykata i caktoj shumën prej 50 mijë eurosh vetëm për 100 dit burgosje në vitin 2003. Sipas standarteve të Gjykatës Europiane shuma e dëmshpërblimit nuk është e duhura për këto raste, nëse merret parasysh se kjo shumë është më e vogël nga rastet e tjera që gjykata i ka caktuar kundër Serbisë për shkelje të ngjashme të të Drejtave të Njeriut. /Agjencitë e lajmeve/

read more
Rajoni

SHQIPËRI: GJERMANIA SJELL POLICË NË KUFIJTË SHQIPTARË

no thumb

 

Gjebrea u ka bërë apel qytetareve që të mos ndërmarrin aventurë në Gjermani pasi të gjithë do të kthehen. Sipas saj nuk ka asnjë mundësi azili për tu njohur në Gjermani ndërkohë që janë forcuar kontrollet, procedurat dhe intervistimi për në zonën Shengen.

Ndërsa për ata persona që mund të pretendojnë se padrejtësisht u është privuar lëvizja e lirë në hapësirën Shengen, Gjebrea ka kërkuar plotësimin e një formulari. Por deri tani sipas saj nuk ka ankimime.

Nisur nga numri në rritje i azilkërkuesve shqiptare në Gjermani, pala shqiptare dhe ajo gjermane po intensifikojnë përpjekjet në luftën kundër migracionit të paligjshëm.

Nisur nga numri i lartë i shqiptarëve që udhëtojnë për pushime jashtë vendit dhe mundësisë që ata mund të kenë për të përfituar, zv.ministrja Gjebrea ka pohuar se edhe ndaj agjencive turistike është shtuar kontrolli, ku katër të tilla po përballen me ligjin.

Që prej datës 16 korrik 2015 janë vendosur në Kakavijë dhe Kapshticë 12 punonjës të Policisë Federale, të cilët mbështesin me konsulentë kolegët shqiptare në mënyrë të veçantë gjatë mbikëqyrjes dhe kontrollit në kufi.
Para disa ditësh në këtë stacion kufitar ka qenë dhe ambasadori i Gjermanisë, Hoffman ku ka pohuar se, “azil për arsye ekonomike nuk ka dhe praktikisht aplikimet për azil të shqiptarëve nuk kanë asnjë shpresë për tu njohur si të tilla në Gjermani.” /A1 Raport/

 

read more
1 258 259 260 261 262 266
Page 260 of 266