close

Vendi

Top LajmeVendi

LUFTA KUNDËR EKSTREMIZMIT TË DHUNSHËM: SI TË IMPLEMENTOHET STRATEGJIA KOMBËTARE?

osbe5-780×439

Diskutime me pushtetin lokal, sektorin civil


Misioni i OSBE-së në Shkup në bashkëpunim me Komitetin Nacional për Luftimin e Ekstremizmit të Dhunshëm (CVE) dhe kundër-Terrorizmit (CT) dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB) po  organizojnë një sërë takimesh me njesi të vetëqeverisjes lokale dhe perfaqësues të sektorit civil, për zbatimin e Strategjisë Kombëtare për Kundervenjen e Ekstremizmit të Dhunshëm (2018-2022) dhe Planin akcional në nivel lokal.

OSBE  realizoi diskutimi i rradhes ne Tetove për zbatimin e Strategjisë Kombëtare për Kundervenjen e Ekstremizmit të Dhunshëm (2018-2022) dhe Planin akcional në nivel lokal.  Sic thonë nga OSBE, Qëllimi i këtij diskutimi ishte  të informojë njësitë përkatëse të vetëqeverisjes lokale mbi zbatimin e Strategjisë Kombëtare për parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm në nivel lokal.

“Kjo tryeze e rmbullaket eshte e para nja 10 te tjera te organizuara nga Misioni i OSBE ne Shkup ne bashkepunim me Komitetin nacional per parandalimin e ekstremiozmit te dhunshem dhe kundervajtjen e terrorizmit per te diskutuar implementimin lokal te Strategjisë Kombëtare për Kundervenjen e Ekstremizmit të Dhunshëm dhe planit akcional. Eshte e rendesishme te theksohet qe aktivitete jane mbeshtetje e OSBE ndaj komisionit nacional ne hartimin e strategjise gjate tremujorit te pare e ketij viti. Konsiderojme qe jashtezakonisht eshte e rendesishme qe kjo ceshtje te trajtohet nga perspektiva shoqerore prandaj sot ne kemi te ftuar jo vetem autoritete dhe insitucione lokale por dhe perfaqesues te sektorit civil, sektorit te edukimit , rinise , grave , perfaqesues te religjionit dhe liderve te komuniteteve te ndryshme.” – tha Eben Friedman- Udhëheqës i Njësisë për Monitorim-OSBE.

Strategjia eshte publikuar ne muajin Mars te ketij viti dhe ka kaluar ne tre faza; ajo e perpilimit fillestar , konsultimit publik dhe faza perfundimtare e implementimit apo planit akcional.

Sektori civil paraqitet si aktor mjaft me rendesi ne implementimin e planin akcional dhe adaptimin e strategjise ne nivel lokal ne komunitetet ku ata udheheqin.

Publikimi i strategjise nacionale per Luftimin e Ekstremizmit të Dhunshëm (CVE) dhe kundër-Terrorizmit ishte nje nder hapat kryesore te qeverise ne adresimin e ketij fenomeni ne Maqedoni megjithate implementimi i saj dhe efektiviteti i se njejtes duhet te jete prioritet duke rikujtuar qe sipas hulumtimeve te deri tanishme rreth 150 persona kane ikur nga Maqedonia duke u bere pjese e formacioneve paramilitare si luftetare te huaj. /Klan Maqedoni/

read more
Top LajmeVendi

REFORMA NË ADMINISTRATË: PAGA MË TË LARTA PËR INSPEKTORËT

1

Premtohen punësime


Reformat në administratë janë duke vazhduar. Ministri Mançevski ka paralajmëruar se kah fundi i vitit 2019 administratorët do të sistemohen nga sektori shtetëror në atë privat.

“Për këtë shkak kam thënë se në fund të vitit 2019 ne do të kemi ofertë për sektorin privat, por deri atëherë duhet ta zgjidhim problemin dhe të mos lejojmë që problemet të na i zgjidhin institucionet. Do të duhet të gjejmë kudër përkatës që duhet të plotësojë edhe disa vende të zbrazëta”-tha Damjan Mançevski – Ministër i Shoqërisë Informatike dhe Administratë

Mançevski ka përmendur se largime nga administrata shtetërore do të ketë për ata kuadro që vullnetarisht do të pranojnë dhe se vetëm në këtë mënyrë do të ndodhin ndryshimet.

“Konform rregulloreve të Ligjit për zyrtar administrativ, do të thotë absolutisht e dini vij nga sektori privat, po do të japim rrogë më të lartë por do të kërkojmë më shumë punë, do të thotë administrata duhet të bëhet efikase për qytetarët.” -shprehet Mançevski.

Ndryshe sot në debat publik për propozim-ligjin për mbikëqyrje inspektuese, Mançevski ka theksuar se me rëdnësi për qytetarët dhe firmat private është të zvogëlohet represioni që ndjehet nga shërbimet e inspektimit, kurse njëkohësisht të rritet efikasiteti i këtij shërbimi. /Klan Maqedoni/

 

read more
EkonomiTop LajmeVendi

ODA EKONOMIKE: TË RRITET CILËSIA E ARSIMIT FORMAL DHE JOFORMAL

Oda-Ekonomike-e-Maqedonise-780×439

Trimçev: Mungojnë bukëpjekësit, ndërtimtarët dhe mekanikët


Oda Ekonomike e Maqedonisë në konferencën e sotme për shtyp bëri thirrje që të rritet cilësia e arsimit formal, kurse ai joformal të mundësojë përshtatje më të shpejtë ndaj kërkesave dhe nevojave të tregut të punës.

Mungesa më e madhe e kuadrove qëndron te ato profesionalet, ndërtimtarët, mekanikët, bukëpjekësit. Sipas Boris Trimçev nga Oda Ekonomike e Maqedonisë, ende shkollimi i lartë llogaritet si më atraktiv, kurse shkollat e mesme profesionale paragjykohen, edhe pse kompani të ndryshme ofrojnë paga solide për personat me shkollë të mesme profesionale.

“Ende shkollimi i lartë te na llogaritet si më atraktiv se shkollimi i mesëm profesional, prandaj në vitin 2019 planifikojmë të inkuadrojmë një fushatë të kompletuar e cila ka për qëllim ta përmirësojë imazhin e arsimit profesional. Kemi shembuj shumë pozitivë nga tregu, ku kompanitë të cilat punësojnë persona me arsim të mesëm profesinal, ofrojnë paga solide. Kushtet e punës janë në nivel me standardet bashkëkohore, dhe duam të fokusohemi në praktikat pozitive të cilat ekzistojnë edhe te ne.” –tha Boris Trimçev, Oda Ekonomike.

Oda Ekonomike si masë urgjente për mungesën e këtyre kuadrove do të bëjë rikualifikime dhe kualifikime shtesë, por, nga viti i ardhshëm do të kyçet me fushata serioze edhe në reformat e arsimimit formal. Daniela Mihajlovska Vasilevska nga Oda Ekonomike thotë se i gjithë ky projekt do të zgjasë 10 vite, ku gjithashtu do të bëhen edhe monitorime brenda kompanive.

“Roli ynë si odë ekonomike do të jetë një lidhëse e sektorit privat dhe kompanive të cilat kanë nevojë direkte për kuadro të tilla. Segmenti i dytë do të jenë reformat serioze në arsimimin formal i cili duhet të bëjë ndryshime serioze, sepse përvoja nga terreni tregon se ka problem serioz me deficitin e punëtorëve të kualifikuar. Ata që tani dalin nga shkollat e mesme nuk i përmbushin standardet dhe nevojat e kompanive.” – deklaroi Daniela Mihajlovska Vasilevska.

Derisa në vendin tonë bëhen përpjekje për vendosjen e arsimit dual, në suaza evropiane, tashmë promovohet i ashtuquajturi sistem me tre nivele në arsim, ku përveç shkollave dhe kompanive, janë të përfshira edhe aftësitë dixhitale. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

ARRATISJA E GRUEVSKIT: KËRKOHEN NGA MALI I ZI XHIRIMET E KAMERAVE KUFITARE

1542551335_gruevski

MPB: Gruevski është në Hungari


Pas informacioneve që u plasuan në opinion se ish-Kryeministri Nikola Gruevski tashmë nuk qëndron në Hungari dhe se ka ikur në një vend tjetër, nga Ministria e Brendshme e Maqedonisë thonë se njohuritë e tyre flasin se ai ende është në tokën hungareze.

“Sipas njohurive me të cilët disponojmë dhe bisedave me MPB-në hungareze, Gruevski gjendet në Hungari ku pret vendimin e autoriteteve rreth kërkesës së tij për azil” – thonë nga MPB-ja e Maqedonisë.

Ndërkohë, në parlamentin e Hungarisë, duke ju përgjigjur pyetjeve të deputetëve, Sekretari shtetëror në kabinetin e Kryeministrit Orban, ka theksuar se Gruevski ka trajtim special për shkak se ka qenë dhjetë vite Kryeministër i Maqedonisë – transmetojnë mediat hungareze.

Sekretari Balash Orban, ka konfirmuar se Gruevski ka aplikuar për azil, duke përsëritur se kërkesën e ka bërë në një ambasadë të një vendi tjetër, pa saktësuar se cilin vend. Ai ka refuzuar t`u përgjigjet pyetjeve se si ka arritur ish-Kryeministri Gruevski në Hungari, por ka pohuar se autoritetet hungareze nuk i kanë ndihmuar.

Nga ana tjetër Prokuroria për krim të organizuar ka kërkuar nga autoritetet e Malit të Zi video-xhirimet e kamerave të sigurisë së vendkalimit kufitar ku ish-Kryeministri Gruevski kishte kaluar kufirin rrugës për në Hungari. Prokurorja Vilma Ruskovska ka theksuar se po hetohet edhe lëvizja e Gruevskit nëpër Maqedoni, duke mos dhënë detaje, për shkak se, siç tha, bëhet fjalë për procedurë parahetimore.

Ministria e Drejtësisë është duke punuar rreth kompletimit të dokumentacionit të nevojshëm për ekstradimin e ish-Kryeministrit Gruevski. Siç thonë nga ky dikaster, për shkak të ndjeshmërisë së materialeve, tani për tani, nuk mund të japin më shumë informacione. /Klan Maqedoni/

 

 

read more
Top LajmeVendi

SHKUP: OSMANI TAKON AMBASADORIN KOSOVAR DEDAJ

auto_auto_bujar_osmani-780×43915237161221523716130152371648015293897311534179533

Bashkëpunimi Maqedoni-Kosovë në interes për të dyja vendet


Zv/kryeministri i Maqedonisë për Çështje Evropiane, Bujar Osmani, ka realizuar takim me ambasadorin e sapo emëruar të Republikës së Kosovës në Shkup, Gjergj Dedaj. Në takim u bisedua për bashkëpunimin në mes dy vendeve dhe aktualitetin politik.

Në takim e realizuar mes Zv/kryeministrit të Maqedonisë për Çështje Evropiane, Bujar Osmani, dhe ambasadorit të sapo emëruar të Republikës së Kosovës në Shkup, Gjergj Dedaj, u hapën edhe temat e progresit të dy vendeve në kuadër të integrimit evropian, si dhe progresi i përgjithshëm i rajonit në aspektin e perspektivave evropiane.

“Parlamenti dha dritën e parë të gjelbër për ndryshimet kushtetuese në përputhje me Marrëveshjen e Prespës, me të cilën jo vetëm që u hap rruga për implementimin e detyrimeve sipas marrëveshjes, por gjithashtu krijoi kushte për përshpejtimin e procesit reformues të vendit”, theksoi Osmani.

Të dy bashkëbiseduesit ranë dakord se do të vazhdojnë të punojnë me përkushtim në drejtim të promovimit të marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve, në mënyrë që të mbështesin njëra-tjetrën në integrimet evropiane euroatlantike. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

SHKUP: PROTESTË E LËVIZJES KUNDËR NDRYSHIMEVE KUSHTETUESE

5DFB01A7-4390-486A-9120-050B9A513054_cx0_cy9_cw0_w1023_r1_s

Kërkohet amnisti për 27 prillin dhe anulim i zgjedhjes së T. Xhaferit


Disa mijëra mbështetës të lëvizjes ‘Bojkotoj ndryshimet kushtetues’ kanë protestuar mbrëmë përpara Kuvendit duke bërë thirrje për zgjerimin e qëndresës kundër ndryshimit të Kushtetutës dhe Marrëveshjes me Greqinë lidhur me emrin. Organizatorët paralajmëruan se protesta do të ketë çdo ditë nga ora 16-20 në parkun përballë parlamentit, por edhe në qendra të tjera të vendit.

Ndryshimi i emrit të shtetit përbën veprën më të rëndë penale të tradhëtisë, gjenocid mbi popullin maqedonas dhe krim kundër njerëzimit,- tha Todor Petrov nga Kongresi Botëror Maqedonas, duke bërë të ditur se organizata e tij ka bërë kallëzim penal kundër kryeministrit Zoran Zaev dhe ministrit të Jashtëm, Nikola Dimitrov, por edhe kundër 80 deputetëve të cilët votuan fillimin e ndryshimit të Kushtetutës – për vepra penale – kundër kombit.

Të pranishmit kanë duartrokitur kërkesën e tij për anulimin e zgjedhjes së Talat Xhaferit kryetar të Kuvendit dhe amnisti për protagonistët e ngjarjeve të përgjakshme të 27 prillit. Petrov ka bërë thirrje që deputetët e opozitës të mos jenë statistë në Kuvend, ndërkohë që për ish-kryeministrin e arratisur, Nikola Gruevski, tha se është viktimë e përndjekjes politike. /Klan Macedonia/

 

 

read more
Top LajmeVendi

BASHKËPUNIMI RAJONAL: KRYEMINISTRAT E BALLKANIT NË VJENË

Screenshot_3

Kurz: BE-ja nuk mund të jetë e plotë pa Ballkanin


Takimi i kryeministrave dhe ministrave të Ballkanit në Vjenë është fokusuar në kapërcimin e pengesave në kuadër të bashkëpunimit rajonal në fushat e ekonomisë, energjisë, ndërlidhjes, agjendës dixhitale, si dhe çështjeve dypalëshe. Ky takim është zhvilluar me iniciativën e presidencës austriake të Bashkimit Europian dhe pjesëmarrjen e përfaqësuesve të BE-së.

“Për në BE-ja nuk mund të jetë e plotësuar pa Ballkanin, ndaj ne kemi vendosur një fokus të veçantë te rajoni gjatë presdiencës austriake. Ne patëm mundësi që të përqëdroheshim në tri çështje të rëndësishme. Së pari, te rruga e integrimit europian për rajonin. Së dyti, te nevoja për bashkëpunimin rajonal dhe së treti gjetjen e zgjidhjeve për çështjet bilaterale.” –tha Sebastian Kurz, Kancelar i Austrisë.

“Një nga temat e sotshme ishte qartësisht bashkëpunimi për zonën ekonomike rajonale, si një hap i parë për integrimin e mëtejshëm të vendeve të rajonit në tregun e brendshëm të BE-së. Për këtë është e rëndësishme që të hiqen pengesat për tregtinë, ashtu si dhe në fushën e energjisë dhe ndërlidhjes. Në këtë kutptim, duhet të rritet volumi i tregtisë brenda vendeve të rajonit.” -shprehet Johannes Hahn, Komisioner për negociatat e zgjerimit.

Kryeministrat dhe ministrat e rajonit tërhoqën vëmendjen te çështjet më të mprehta të rajonit. Maqedonia u përfaqësua nga zv/kryeministri dhe ministri i Ekonomisë,, Koço Angjushev.

“Besoj, se do ia dalim që të kalojmë amendamentet kushtetuese deri në fund të janarit në Parlamentin e Maqedonisë. Shpresoj që Parlamenti do të gjejë forcat për të kapërcyer çështjen lidhur me ratifikimin e marrëveshjes së emrit, në mënyrë që të hapet rruga e integrimit euroatlantik. Sigurisht që të jesh një vend i vogël në rajon do të thotë që të kujdesesh për ekonominë dhe ofrimin e kushteve më të mira për qytetarët. Rritja dhe përforicmi i ekonomisë mund të bëhet jo përmes sigurimit të subvencioneve, por sigurimit të funskionimit të shtetit ligjor dhe stabilitetit. Siguria për Maqedoninë është qartësisht integrimi më i mirë në sistemin evropian.” –deklaron Koço Angjushev Zv/kryeministri i Maqedonisë

Ndërkaq, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama është shprehur mirënjohës ndaj punës së Komisionerit Han duke theksuar se pavarësisht se sfida e procesit të bashkëpunimit rajonal nuk është e lehtë, siç tha, jemi të zotët për të kapërcyer pengesat. Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj duke folur rreth mosmarrëveshjeve rajonale, rreth tarifave të tregtisë tha se Kosova nuk është e trajtuar si Serbia dhe Bosnja. Haradinaj u shpreh i gatshëm për përmirësimin e bashkëpunimit, por i zhgënjyer nga BE-ja rreth procesit të liberalizimit të vizave për Kosovën. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

RASTI “MONSTRA”: VAZHDON DËSHMIA E EKSPERTËVE

Screenshot_2

Seanca e re gjyqësore më 10 dhjetor


Pas marrjes në pyetje të ekspertëve nga MPB-ja, të cilët kishin kryer analiza dhe hetime të materialeve për rastin “Monstra”, seanca e sotme gjyqësore për vrasjen e pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës më 12 prill të vitit 2012, është ndërprerë, ndërsa ajo e reja është caktuar për më 10 dhjetor, kur do të merren në pyetje tërthorazi  mjek nga Mjekësia Ligjore dhe ekspertë të balistikës.

Në fillim të seancës së sotme, eksperti i parë, i punësuar në Repartin për krim-teknikë pranë MPB-së, tha se për rastin ka bërë analizë të shenjave të gishtërinjve, në automjetin fiat punto”.

“Në analizë më ishin dorëzuar dy gjurmë, prej të cilave njëra ishte nga pëllëmba e dorës dhe ishte për analizë më të thellë. Pas futjes në sistem nuk është kryer identifikim, tha eksperti.

Eksperti i dytë, ka qenë i punësuar si kryeshef i Repartit për mjekësi ligjore digjitale pranë MPB-së dhe ka kryer kontroll dhe analizë në pajisjen e dorëzuar kompjuterike për rastin.

Ai, theksoi se me urdhër është kërkuar të konfirmohet përmbajtja  e komunikimit elektronik dhe skedat të cilat janë në lidhje me përgatitjen dhe kryerjen e veprës penale terrorizëm, nga pajisja e marrë kompjuterike e personave Qani Aziri, Agim Ismailoviq, Haki Aziri, Fejzi Aziri, Imer Demiri, Ismir Asani dhe dymbëdhjetë persona tjerë.

“Nga kompjuteri i Agim Ismailoviq janë gjetur fragmente tekstuale nga komunikimi në internet i realizuar përmes MSN, Skajp dhe Fejsbuk, deklaroi eksperti.

Ai shtoi se nuk është kryer analizë e përmbajtjes, por që të gjitha pjesët e nxjerra janë të kapshme për analiza të hollësishme, në çka gjykatësi Stavrev, potencoi se do të kërkojë të bëhet analizë e hollësishme  e përmbajtjes së atij komunikimi për lidhshmërinë me veprën konkrete. Familjet e djelmoshave dhe peshkatarit të vrarë theksuan se nuk do të marrin pjesë në seancë, sepse kjo është shumë e dhimbshme për ta dhe se nuk mund t’i ndjekin rrëfimet. Rasti “Monstra” në shkurt të këtij viti filloi që nga fillimi dhe ende është në procedurën e dëshmive. /Klan Maqedoni/

 

 

 

read more
Top LajmeVendi

DHUNA NË KUVEND: GJYKIMI SHTYHET PËR NESËR

133686649

Seanca e sotme për ngjarjet e 27 prillit të vitit të kaluar në Kuvendin e Maqedonisë është anuluar, për shkak se prokurorja Vilma Ruskoska është zgjedhur shefe e Departamentit kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ruskoska sot ka dhënë betimin për pozitën e saj të re, ndërsa seanca për ngjarjet e 27 prillit është caktuar për ditën e nesërme.

Në seancat paraprake për ngjarjet e 27 prillit, si dëshmi janë prezantuar SMS porositë që të akuzuarit i kanë dërguar në natën e përgjakshme. Në seancën e fundit u lexuan SMS porositë nga celulari i dëshmitarit Sashko Kocevski, i cili ka qenë i angazhuar për votimin elektronik në Kuvend.

Të pranishëm ishin 32 të akuzuarit, përveç Sasho Markovskit, për të cilin për shkak të gjendjes së tij shëndetësore është ndarë procedura. Për ngjarjet e 27 prillit të akuzuar janë 33 persona, mesin e të cilëve edhe deputetë dhe të punësuar në Ministrinë e Punëve të Brendshme. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

SHKUP: PROTESTË KUNDËR NDRYSHIMEVE KUSHTETUESE

thumbs_b_c_07621b35d7e4ed2a994b721c66dba8ce

Kërkohen zgjedhje të jashtëzakonshme parlamentare


Para Kuvendit të Maqedonisë nën moton “Bojkotoj ndryshimet kushtetuese” është mbajtur një protestë e inicuar përmes rrjeteve soociale.  Organizatorët e protestës thanë se në këtë mënyrë janë duke e ngritur zërin kundër ndryshimit të emrit dhe fshirjes së KAÇKM-së. Protesta ishte paralajmëruar përmes rrjeteve sociale kurse  iniciatore ishte lëvizja “Maqedonia Bojkoton” të udhëhequr nga Janko Baçev, Todor Petrov dhe Filip Petrovski.

Nuk do ta përsërisim 27 Prillin e vitit 2017, nuk do të jemi viktima të tradhëtisë dhe viktima të pafajshme që përmes rasteve të montuara qëndrojnë burgjeve. Deputetët ti pranojnë kërkesat tona kundër ndryshimeve kushtetuese” – kanë thënë organizatorët e protestës.

Gjithashtu u kërkua, sic thuhet, ndërprerja urgjente dhe e pakushtëzuar e ndryshimeve kushtetuese, shfuqizimi juridik i Marrëveshjes së Prespës, respektimi i të drejtës vendore dhe ndërkombëtare, mbrojtja e përhershme e emrit të vendit, shpërndarja e Kuvendit dhe shpallja e zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare. /Klan Maqedoni/

read more
1 2 3 4 653
Page 2 of 653