close

Vendi

VendiVideo

FILLOI MATURA SHTETËRORE

336

Maturantët iu nënshtruan provimit shtetërorë, i cili ka për qëllim ngritjen e njohurive të nxënësve dhe objektivitetin gjatë notimit të mësimdhënësve. Nga drejtoria e Gjimnazit të Tetovës, thonë se procesi i testimit është zhvilluar qetë dhe pa ndjonjë problem, duke anashkaluar vonesën prej 15 minutash për fillimin e testimit. Andaj për këtë çështje, drejtori i gjimnazit të Tetovës u shpreh – “Unë mendoj që nxënësit kanë qenë të përgatitur dhe besoj se do ta realizojmë maturën shtetërore në mënyrën si i takon gjimnazit”.

Nga byroja për zhvillimin e arsimit, tregojnë se në testim kanë marrë pjesë 2100 maturantë. Nxënësit kanë qenë të mbikqyrur gjatë testimit nga 220 kontrollues .

“Testimi zgjati 240 minuta, gjejësisht 4 orë. Provimi i dytë do organizohet ditën e Hënë, nga lënda e Gjuhës Angleze, Gjermane apo ndonjë program tjetër mësimor që organizohet në kuadër të  shkollave të mesme profesionale, gjimnazore dhe artistike” – deklaroi Fadil Lushi, BZHA.

Ndërkaq, nxënësit nuk kanë hasur në pengesa gjatë testimit, ata thonë që testi nuk ishte i vështirë. Sikundër shprehen edhe ata: “Ishim përgatitur, materiali përfshinë 4 vitet dhe ishte një test gjithëpërfshirës, përgjithësisht mund të themi që kaloi mirë”. “Shumë mirë, me sukses ishte” “Kanë qenë të gjitha të përfshira, ishin edhe nga viti i katërt, ata që i kemi mësuar”.

Rezultatet përfundimtare nga testimet eksterne për kandidatët do të jenë të qasshme mbrenda 30 ditëve nga zbatimi i testimit të fundit ekstern. Qendra shtetërore e arsimit, njoftoi se matura shtetërore do të implementohet në pajtim me konceptin e deritanishëm për maturën shtetërore dhe testimi përfundimtar, gjegjësisht dhënia e testeve, do të bëhet vetëm me shkrim dhe lënda e matematikës do të jetë lëndë e përzgjedhur për të gjithë nxënësit.

read more
VendiVideo

SHKUP: DEBAT PËR MEDIAN DHE INTERESIN PUBLIK

247

Në organizim të Qendrës për Zhvillimin e Medias e me mbështetje të USAID-it, në Shkup u zhvillua një konferencë tematike lidhur me rolin e medias dhe interesin e publikut. Folës të shumtë kanë kritikuar realitetin actual në lëmin e informimit duke kërkuar që pushteti të mos ushtrojë presion mbi median. Arritja e marrëveshjes politike për t’I dhënë fund krizës në vend, mbase mund të ndikojë edhe në vendosjen e një klime të re të mirëbesimit mes pushtetit dhe medias. Danka Derifaj, është anëtare e Këshillit Drejtues të Shoqatës së Gazetarëve në Kroaci. Duke folur për TV Art, Darifaj thotë se gjatë disa muajve të fundit ka qëndruar në Shkup për të mbuluar zhvillimet aktuale dhe përshtypjet nuk i ka aspak të mira. E pyetur se çfarë është pozita e medias dhe niveli I gazetarisë në vendin e saj, e si e shikon këtë tek ne, Darifaj thotë se për dallim të Kroacisë ku ende mund të pyesni politikanët apo edhe kryeministrin, në Maqedoni kjo është vështirë të bëhet: ‘Ekzistojnë mënyra që të përballeni me këto presione dhe ato janë më të sofistikuara. Për sa shikoj, ke ju situata është vërtet represion i hapur. Në fakt unë e kam ndjerë këtë në lëkurën time: isha në gjendje që t’i shtroja pyetje kryeministrit tuaj, zotit Gruevski, dhe nga kolegët lokalë përjetova që, kur ai tha se nuk jep deklarata, askush nuk u mundua të pyes, edhe pse të gjithë kishin ardhur me të njëjtin qëllim, si dhe unë, të pyesnin për situatën aktuale që po zhvillohej nëpër rrugët maqedonase ku protestat vazhdonin ditë me radhë dhe të gjithë prisnin se çfarë do të thotë Kryeministri. Në çdo vend normal pritet që kryeministri të flasë në një situatë kaq të jashtëzakonshme,’- thotë për TV Art, D. Darifaj. Dejan Georgievski, kryetar i Qendrës për zhvillimin e medias, ndërkaq beson se marrëveshja e arritur me liderëve të kartë partive kryesore për t’i dhënë fund krizës politike në vend, mund të sjellë ditë të mira edhe për median: ‘Duket ashiqare se shumë punë do të duhet të ndryshojnë. Edhe në legjislacion, edhe ne mënyrën e sjelljes së medias, në reagimin e tregut. Ideja jonë është që tani të nisim debatin për më shumë çështje madhore që kanë të bëjnë edhe me median edhe me gazetarinë, me lirinë e informimit, si një pjesë më e vogël e një tablloje më të madhe që quhet media,’- përfundon Georgievski. Maqedonia, në analizat e organizatave ndërkombëtare që mbulojnë mediat, ka marrë vlerësime tepër kritike. Mbi të gjitha autoritetet qendrore janë apostrofuar si ushtrues të presionit mbi gazetarë, por edhe pronarë të mediave. Një segment tjetër vazhdon të mbetet statusi ende i pazgjidhur i Servisit Publik (TVM-së), i cili financohet nga taksapaguesit dhe konform kësaj kërkohet të mos jetë vetëm servis i partisë në pushtet. / S.Xh/

read more
VendiVideo

SHTËPITË E VJETRA – SI TË RUHEN?

187

Shtëpitë e vjetra janë pjesë e objeketeve të arkitekturës profane të cilat paraqesin pasuri kulturore të një vendi, pasuri e cila nuk i mungon qytetit të Tetovës.Fakti se shumica e këtyre objketeve janë ndërtuar gjatë shekullit të 19, bën të domosdoshme nevojën për mirëmbajtje dhe rindërtim të të njejtave.

Sipas të dhënave zyrtare të qendrës nacionale për konservim, qyteti i Tetovës numëron rreth 20 shtëpi të vjetra të cilat janë ndërtuar nga shekulli 19, shtëpi këto të banuara nga familje pashallarësh e dijetarësh, ndër to ende ekzistojnë edhe shtëpia e Mehmet Beut, shtëpia e Doktor Xhafer Efendiut, ajo e Nasuf Abdurrahmanit, e të tjera, të cilat e karakterizojnë këtë qytet.

Këto shtëpi kanë qenë të ndërtuara në vitet 70’, në një pjesë të postës, në pjesën e Qendrës së Kulturës, duke ndërtuar një aglomeracion d.m.th  një vendbanim të sheshtuar rreth lagjes GAMGAM dhe SAHAT. Por, sa kujdesen institucionet përkatëse për këto vlera kulturore .

“Qendra nacionale për konservim ka pasur ndërhyrje për restaurim , konservim, dhe bëri përpjekje maksimale që këto vlera të arkitekturës sonë qytetare të mbrohen edhe më tutje. Por, asnjëherë nuk mjaftojnë mjetet që ndahen nga buxheti i ministrisë së kulturës në kuadër të programit vjetor për interesin nacional kulturor, dhe shpresoj se edhe siç kemi planifikuar duhet të bëhen përpjekje maksimale që të inkuadrohen edhe shoqatat joqeveritare , agjencitë e ndryshme ndërkombëtare, komuna e kështu me rradhë”-thekson Behixhudin Shehapi

Këto objekte udhërrëfyese për këtë qytet janë pasuri të trashëguara nga periudha osmane, edhe pse shumë prej tyre nuk ekzistojnë më me ndryshimin e planit në qendrën e qytetit nga periudha e viteve 50/60. Ndërkaq , shumica prej tyre  kanë qenë të vendosura rreth xhamive kryesore të vendit.

read more
VendiVideo

TETOVË: SHFAQET PREMIERA “MUNDIMET E KOTA TË DASHURISË”

205

Vepra e Shekspirit u shfaq mbrëmë në Pallatin e Kulturës në Tetovë. Komedia u prit mjaftë bukur nga publiku i cili kishte stërmbushur sallën e teatrit. Regjisori  i kësaj komedie Sulejman Rushiti, për televizionin tonë thotë se kjo ishte një sfidë dhe se ndjehet i kënaqur që teatri i Tetovës është duke ngritur kapacitetet artistike.

“Sonte e kurorëzuam një punë  gati tre mujore, personalisht jam i kënaqur që në rradhë të parë teatri i Tetvovës, shkon duke i ngritur kapacitetet artistike, pra dhe kjo shfaqe është një dëshmi  që ky trup teatral po përmisohet  dhe çdo vit mund të marr edhe vepra më serioze  për t’i vënë në skenë”  – theksoi  regjisori i kësaj komedie, Sulejman Rushiti.

Pas disa muajsh punë të palodhshme, aktorët që sollën në skenë komedinë “Mundimet e kota të dashurisë” shprehen të kënaqur nga realizimi skenik, por mbi të gjitha nga publiku.
“Ne si aktor, sonte jemi shumë të kënaqur me pritjen e spektatorëve ,dhamë atë energji të cilën e akumuluam  gjatë dy muajve dhe shpresojmë që  edhe publiku të jetë i kënaqur siç jemi  ne”. “Ne gjithsesi që jemi   të  kënaqur  që salla ishte e stërmbushur. Edhe ne bëmë punën tonë, ju siç e patë  edhe vetë, domethënë, bëheshte një mashtrim,një kurth për mbretit, edhe pse ne ishim burra, ishim të detyruar të luajmë rolin e gjinisë femrore për të nxjerr  mashtrim që në fund u zbeh” – u shprehën aktorët e dramës.

Vepra e shfaqur nga aktorë shqiptarë, solli emocione pozitive edhe tek publiku, duke e llogaritur si një përzgjedhje të qëlluar që bart një mesazh në vete.Ndërkaq, ata shprehen kështu:

“Sa i përket dramës që e pamë tash, në fakt komedisë, ishte shumë e mirë, kishte një temë të mirë, tash varet opinion sa e ka kuptuar. Përndryshe, ishte një shfaqe e mrekullueshme”.

“Komedia ishte në nivel të lartë, duke filluar prej skenës, skenografia, kostomografia, rolet e aktorëve dhe padyshim pjesa e Shekspirit, faktikisht e autorit”.
Komedia “Mundimet e kota të dashurisë “, sipas regjisorit Rushiti, ishte sjellur në një formë e cila mund të cilësohet si neoklasike, duke i rruajtur elementet e teatrit elizabetian në një formë kontemporane. Ishte kjo shfaqja e parë që teatri i Tetovës ka përgaditur në vitin 2015, përkundër dy shfaqeve të tjera dhe festivalit ndërkombëtar që pritet të mbahet këtë vit.

read more
VendiVideo

NË PRITJE TË REVITALIZIMIT TË QENDRËS SPORTIVE

229

Qendra Sportive në Tetovë, dikur kishte shkëlqimin e saj dhe qytetarët këtë vend e shfrytëzonin për sport, rekreim e shkëtitje, fëmijët aty gjenin rekuizitat e nevojshme për lojërat e tyre.Sot, ky vend duket se ka humbur funksionalitetin e vet. Parku jo i rregulluar, rekuizita të thyera fusha sportive të rënuara, gjithçka vetëm jo një vend për rekreim dhe zbavitje.
Kjo është qendra sportive e Tetovës, në një pasdite me diell, prindërit nuk mund të dalin me fëmijët e tyre, ngase lojërat në këtë vend janë tepër të dëmtuara.

Qytetarët kërkojnë shkëlqimin e dikurshëm dhe ky vend të ketë pamjen e mëparshme.

“Parku është i dëmtuar edhe vetë duket nga pamja , nuk është i rregulluar siç duhet si në aspektin e higjienës, si në aspektin tjetër, por kur s’ka tjetër s’kemi çka bëjmë, patjetër të dalim me fëmijët t’i argëtojmë pak.”

“Gjendja është mbi katastrofale, Tetovës i kërkohet një park  diçka pak për të dalë rinia  të kenë ku të shëtisin.”

“Ambienti për momentin nuk është në rregull, nuk ka pastërti, nuk ka gjelbërim.”

“Nuk ka ndryshuar aspak, të sjellësh fëmijë këtu nuk kanë ku të luajnë, nuk ka luhatëse, nuk ka asgjë.”

Përveç lojërave të fëmijëve, më pagesë, ky vogëlush dëshiron të ketë diçka më shumë në këtë qendër, pasi sipas një anketuesi “këtu duhet të ketë edhe një anije dhe tren”.

Autoritetet komunale, shpeshherë e kanë theksuar rëndësinë e rregullimit të kësaj hapësire mjaftë vitale për qytetin, mungesa e investimeve apo investitorëve, apo diçka tjetër ka bërë që ky vend të mos përparoj. Zaten premtimet asnjëherë nuk kanë munguar.

“Qendra sportive së bashku me sallën e sporteve dhe stadiumet, nuk kanë qenë në pronësi të komunës së Tetovës dhe në fakt të dy stadiumet kanë kaluar në pronësin tonë, ndërkohë që qendra sportive ende nuk e ka kaluar procedurën për kalim në pronësi të plotë të komunës së Tetovës, por pa marë parasysh asaj, në jemi në përgatitje e sipër të programit edhe për atë pjesë, sepse mendojnë se është një pjesë e qytetit që do revitalizohet dhe që do të ishte mirë për të gjithë qytetarët”- thotë kryebashkiakja Teuta Arifi

Organizatat joqeveritare kanë qenë ato që vitin e kaluar kanë ndërmarrë aksione për ringjalljen e kësaj Qendre Sportive.
Simbolika e aksionit “Restart” na bëri që të shpresojmë që më në fund kjo qendër do të nis të funksionojë me të gjitha të mirat, por duket se me një projekt dhe me një vetëiniciativë punët nuk shkojnë së mbari.

read more
Vendi

POLICIA: KUJDES, MOS NGISNI MAKINA PA PATENTË-SHOFERI!

Kujdes 500 euro policia

Është një klasë në shkollën e mesme të mjekësisë, në të cilën këta pjestarë të policisë ju shpjegojnë nxënësve të vitit të katërt se cilat janë rreziqet dhe pasojat personale, por edhe për sigurinë e përgjithshme në trafik, nëse i ngani veturës pa patent shoferi.
Ahmed Qazimi, udhëheqës i sektorit për veprimtari publike , thotë se edhe pse aksidentet në vendin tonë shënojnë ulje, prapë se prap shkaqet kryesore për to lidhen me mosrespektimin e rregullave të qarkullimit rrugor, drejtimin e automjeteve në gjendje të dehur, shpejtësinë përtej kufijve të lejuar.

” E gjithë kjo bëhet me qëllim që të minimizohen aksidentet, të zvogëlohet numri i viktimave në komunikacion, për shkak se e kemi një rini të shëndoshë e cila është shumë e vlefshme për neve dhe çdo jetë e çdo të riu është e vlefshme. Detyra jonë si instirucione arsimore, është që ato ti përgatisim për jetën dhe të ballafaqohen me rreziqet të cilët i kanë në jetën e përditshme” – u shpreh Z.Qazimi.

Nga policia e Tetovës tërheqin vëmendjen se nuk janë të rralla rastet kur maturantët gati çdo vit në këtë kohë përfshihen nëpër aksidente, madje të rënda dhe me pasoja  për jetën.

” Në bazë të këtij projekti i informaojmë maturantët, dispozitat ligjore, dënimet, ata të cilët do të drejtojnë automjete pa leje,vozitës fillestarë apo amater dhe vozitësit të cilët konsumojn alkool gjatë mbrëmjeve të maturës. Ky fenomen mendoj se mund të parandalohet me projekte të këtilla të cilat i realizojmë, shkaku se këto janë vozitësit e ardhshëm të ri, ku pritet që të rritet kultura e qytetarëve, që të jenë sa më të kujdesshëm dhe më të sjellshëm në komunikacion” – shtoi Rexhep Ismaili, polic.

Të rinjtë thonë se janë të vetëdijshëm për pasojat nga pajkudesia në qarkullimin rrugor, ata pohojn se janë të kujdesshëm  gjatë vozitjes dhe se pa patent shoferi nuk do të pranonin të voziten. Duke marrë parasysh rreziqet që ju kanosen atyre.

“Edhe nëse do më  jepej mundësia që të vozitem pa leje, nuk do pranoja asnjëherë”, “Ka reziqe, pasi mund të na ndalë policia, dënimet në shtetin tonë janë të rënda”. – u deklaruan nxënësit.

Nga policia e Tetovës, raportohet se në vitin 2012 ka pasur gjithsej  845 aksidente, nga të cilat 30 kanë humbur jetën.Ndërsa në vitin e kaluar është regjistruar një rënie jo gjithaq e ndjeshme prej 822 aksidenteve,6 prej tyre kanë qenë me pasoja fatale. Jeta është e shtrenjtë, ndaj kujdes kur dilni në trafik.Kujdes, mos i ngani veturës pa patentë shoferi, shumë lehtë mund të dëmtoni të tjerët, por edhe vetëveten.

read more
VendiVideo

LODRAT, OBJEKT NDËRTIMI NË PERSONALITETIN E FËMIJËVE.

269

Fëmija, thonë është një letër e bardhë, prandaj prindërit vendosin se cilat do të jenë rreshtat e parë të asaj flete. A keni menduar se përzgjedhja e lodrave të cilat ua bleni fëmijëve tuaj është ajo se cfarë modeli u ofroni atyre për të ndjekur. Kjo për shkak se fëmija, emiton gjithcka sheh.

Ekspertët nuk ngurojnë të përmendin shembuj konkret në mbështetje të kësaj, fjala vjen nëse fëmija juaj shoqërohet nga pistoleta apo thika, ai fillon të hyjë në rol dhe të ketë prirje për akte të dhunshme. Ministrja e arsimit në Britaninë e Madhe Elisabeth Trus, së fundmi paralajmëroi se lodrat që prindërit ua japin fëmijëve mund të ndikojnë në karierën e tyre. Ajo tha se lodrat e dizajnuara sipas gjinisë, po i largojnë vajzat nga shkenca dhe matematika. Pedagogu Xhemali Beluli sjell hollësi mbi këtë temë:

“Në përgjithësi në zhvillimin e tërësishëm të fëmijëve të moshës parashkollore dhe shkollore, lojërat dhe lodrat fëmijërore kanë një rol mjaft të madh edhe atë nga shkaku se ata vihen në funksion të zhvillimit të tërësishëm të fëmijës. Fitohet përvoja e parë jetësore përmes tyre. Këto vihen në funksion të zhvillimit fizikë të fëmijëve, të zhvillimit kognitiv dhe konativ. Nëse lojërat duam t’i vemë në funksion të zhvillimit të drejtë të fëmijëve, atëherë ato detyrimisht duhet të jenë të organizuara dhe jo stihike” – pedagogu, Xhemali Beluli.

Nga çerdhja “Mlladost” në Tetovë shihet se fëmijët po specifikojnë aftësitë e tyre. Sociologia e këtij institucioni, thotë se duhet pasur shumë kujdes se cfarë lodrash u blehet fëmijëve:

Në shtatë vitet e para ndikon shumë dhe prindërit duhet të kenë kujdes në përzgjedhjen e lodrave se prej aty fillon ndërtimi i personalitetit të fëmijës, pasi ndikon shumë për të ardhmen se si do të bëhet fëmija. Do të ndikojë në mënyrë pozitive apo negative” – sociologe, Linda Rexhepi Ziberi.

FËMIJË: “unë luaj me kukulla, me ushqime, vizatimet pastaj i ngjyrosi”

FËMIJË: unë luja me vetura, më më pëlqen”.

FËMIJË: unë luaj me lojëra, me kukulla me kuzhinë”.

FËMIJË: unë luaj me kocka”.

Nga mosha dy vjet e gjysmë, fëmija fillon të bëjë skenar, ky është fillimi i imagjinatës, më tutje gjatë moshës dy vjeçare ai fillon të hyjë brenda botës së personazhit, ndërsa që nga mosha katër vjeçare, fëmijët fillojnë të krijojnë personazhe. Ai tanimë, del nga roli i aktorit dhe mundohet të krijojë projektet e tij në botën e vet. Prandaj, KUJDES dhe ndani më shumë kohë për më të dashurit tuaj, bota është e tyre, apo jo!

read more
Vendi

PISHINAT, ZGJIDHJE PËR VAPËN

no thumb

Ndryshe nga ata që kanë preferuar të zgjedhin detin apo liqenin për të kaluar një fundjavë të bukur, shumë tetovarë sot i gjejmë nëpër pishinat e këtushme. Pronarët e pishinave thonë se kanë punuar gjatë për pastrimin dhe klorifikimin e ujit për të siguruar qytetarët se pushimet nuk duhet të kthehen në frikë ndaj infeksionëve.

“Kemi mjaftë vizitues gjatë sezonës verore, ashtu që u ofrojmë vizituesve vend për sport, rekracion, relaks, gjatë sezonës verore organizojm gara për kërcim, një sport me qëllime argëtuese. Në “Aqua Park” uji filtrohet, klorohet, kemi  bërë analiza te ujit disa herë, ashtu që i plotësojm standardet evropiane të një pishine, si me ato evropiane” – pronari i pishinës, Zeqir Idrizi.

Për pishinat qytetarët thonë se i bejnë të ndjehen si në shtëpitë e tyre dhe më së shumti i frekuentojnë gjatë fundjavëve, me shoqërinë dhe familjarë.

 “Nga Gostivari unë çdo të diel vij këtu, uji është me të vërtet i pastër, prandaj unë kënaqem këtu pa hezitim nga papastërtit, ndërkaq mua çdo herë do të më gjeni këtu, me fëmijët, me babin me vëllezërit, jam i kënaqur se ka shumë njerëz, ndaj mua do të më gjeni një her në muaj, jo shumë shpesh” – një qytetar.

Me rritjen e temperaturave valët e të nxehtit mund të kenë efekte të shumta në trupin tonë, përtej djegies së lëkurës dhe komplikimeve të tjera. Këto janë paralajmërimet kryesore për të ruajtur shëndetin tonë theksojnë mjekët:

 “Për ditët e nxehta me ditët me diel, kur fillon sezoni i diellit, rekomandimi është shmangia nga dielli  dhe te femijët e grupmoshave 0-6 vjeç është shmangia nga orët e mesditës kur është dielli më i fortë dhe vetit, efektet janë të shumta” – thotë fatmir Rushani.

Mjekët, poashtu tërheqin vërejtjen se si pushuesit ashtu edhe pronarët e pishinave duhet të shfaqin kujdes, në radhë të parë për cilësin e ujit. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se edhe prindërit nuk duhet të jenë të vëmendshëm për fëmijët e tyre.

read more
Vendi

PISHINAT, ZGJIDHJE PËR VAPËN

no thumb

Ndryshe nga ata që kanë preferuar të zgjedhin detin apo liqenin për të kaluar një fundjavë të bukur, shumë tetovarë sot i gjejmë nëpër pishinat e këtushme. Pronarët e pishinave thonë se kanë punuar gjatë për pastrimin dhe klorifikimin e ujit për të siguruar qytetarët se pushimet nuk duhet të kthehen në frikë ndaj infeksionëve.

“Kemi mjaftë vizitues gjatë sezonës verore, ashtu që u ofrojmë vizituesve vend për sport, rekracion, relaks, gjatë sezonës verore organizojm gara për kërcim, një sport me qëllime argëtuese. Në “Aqua Park” uji filtrohet, klorohet, kemi  bërë analiza te ujit disa herë, ashtu që i plotësojm standardet evropiane të një pishine, si me ato evropiane” – pronari i pishinës, Zeqir Idrizi.

Për pishinat qytetarët thonë se i bejnë të ndjehen si në shtëpitë e tyre dhe më së shumti i frekuentojnë gjatë fundjavëve, me shoqërinë dhe familjarë.

 “Nga Gostivari unë çdo të diel vij këtu, uji është me të vërtet i pastër, prandaj unë kënaqem këtu pa hezitim nga papastërtit, ndërkaq mua çdo herë do të më gjeni këtu, me fëmijët, me babin me vëllezërit, jam i kënaqur se ka shumë njerëz, ndaj mua do të më gjeni një her në muaj, jo shumë shpesh” – një qytetar.

Me rritjen e temperaturave valët e të nxehtit mund të kenë efekte të shumta në trupin tonë, përtej djegies së lëkurës dhe komplikimeve të tjera. Këto janë paralajmërimet kryesore për të ruajtur shëndetin tonë theksojnë mjekët:

 “Për ditët e nxehta me ditët me diel, kur fillon sezoni i diellit, rekomandimi është shmangia nga dielli  dhe te femijët e grupmoshave 0-6 vjeç është shmangia nga orët e mesditës kur është dielli më i fortë dhe vetit, efektet janë të shumta” – thotë fatmir Rushani.

Mjekët, poashtu tërheqin vërejtjen se si pushuesit ashtu edhe pronarët e pishinave duhet të shfaqin kujdes, në radhë të parë për cilësin e ujit. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se edhe prindërit nuk duhet të jenë të vëmendshëm për fëmijët e tyre.

read more
VendiVideo

TETOVË: TREGU

324

Zakonisht në prag të festave, tregu i qytetit duhet të  jetë i stërmbushur me njerëz dhe blerës. Ky vend çdoherë ka qenë barometër për fuqinë blerëse të tetovarëve. Në ditë tregu, vendi dukej i zymtë, pa atë zhurmën e zakonshme, pa tollovitë para artikujve të ndryshëm. Të vjetërit qysh më herët kanë thënë: ”Në Tetovë vetëm nënë e babë nuk mund të gjesh, tjerat i ke të gjitha”. Ashtu është mjeshëtria e rradhitjes së artikujve, tërheqjes së myshterinjve, ofrimit të mallit – janë refrenc që me ëndje dëgjohen në këtë vend. Por, kriza e thellë ekonomike dhe ulja në masë të madhe të fuqisë blerëse, sipas statistikave, tregojnë një realitet të dhimbshëm.

 

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikës rritja e indeksit të harxhimeve jetësore krahasuar me një vit më parë, është si rezultat i rritjes së çmimeve të disa artikujve ushqimorë edhe atë për 6%. A vërehet kjo lëkundje e shifrave në fuqinë blerëse të tetovarëve edhe për këtë festë?

“Çmimet këtë vit janë shumë më të larta për dallim nga vitet tjera, për shkak se vërshimet kanë ndikuar, ende nuk mund të mbyllet kështu që ka shumë problem.Siç e shihni edhe vet, çmimet janë shumë të larta për standardin tonë” – shprehet një shitës.

“Çmimet janë  si çdo ditë, lakra 35 den, domatet 100, sallata 50, kriza është, ka papunësi të madhe, sot ditë e enjte nuk di tjeter çka të them, interesim ka, por s’mund t’i përballojnë shumë çmimet e shtrenjëta, pasi janë të larta, në përgjithësi e kam fjalën veçanarisht për klasen puntore kjo është shtrejtë, shumë, por dikush merr, dikush……” – thotë shitësi

Blerësit çdoherë e kanë ditur ku të drejtohen nëse ju nevojitet diçka.Tregu i qytetit ofron mundësi të shumta të zgjedhjes. Dikush gjendet këtu për të marrë gjërat e nevojshme, dikush për të shikuar çfarë ofrohet, kurse të tjerët mezi kanë arritur të blejnë diçka, pasi çmimet janë po ato të para festave të 1Majit.

Në prag të festës së 1 Majit, kur shumica preferojnë pikniket dhe kur blerja e artikujve ushqimorë duhet të shënojë ritje për disa përqind, si duket në këtë vend koha është ndalur. Tregtarët nuk mbajnë mend një periudhë të këtillë dëshprimi. Mbesim me shpresë se do të bëhet më mirë ….se më keq s’ka më ku shkon…

read more
1 660 661 662 663
Page 662 of 663