close
Të ndryshmeTop LajmeVendi

Kovaçevski-Brnabiq: Bashkëpunimi i fortë rajonal është baza për zhvillim të përshpejtuar ekonomik

BC7F9C9B-AA80-41F7-BA15-2A0D2E0AC886

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, ka takuar sot kryeministren e Republikës së Serbisë, Ana Brnabiq.

Kryeministri Kovacevski dhe kryeministrja Brnabiq në këtë takim, ku morën pjesë zëvendëskryeministri i ngarkuar për çështje evropiane, Bojan Mariçiq dhe ministri i Jashtëm Bujar Osmani, rikonfirmuan marrëdhëniet e kamotshme dhe tradicionalisht të mira dypalëshe, të cilat po forcohen edhe më shumë nga viti në vit. përmes dialogut politik intensiv dhe miqësor të konfirmuar nga takime të rregullta dhe të shpeshta dhe vizita të nivelit të lartë.

Kryeministri Kovaçevski theksoi se përmirësimi i marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve vazhdon në drejtim të thellimit të marrëdhënieve me theks të veçantë në bashkëpunimin ekonomik.

Rëndësi të veçantë, u tha në takim, ishte ndihma dhe mbështetja nga Republika e Serbisë gjatë krizës së KOVID-19 kur ky vend ndihmoi në përballimin e pandemisë me vaksina dhe ndihma të tjera mjekësore.

Në takimin me kryeministrin e Republikës së Serbisë, Kovaçevski falënderoi për heqjen e ndalimit për eksportin e drithërave dhe vajit për gatim, me çka tregoi mirëkuptim dhe solidaritet si pjesë e përkushtimit të tij për bashkëpunim në rajon.

Kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, Kovaçevski dhe Brnabiq, theksuan komunikimin dhe partneritetin në nivelin më të lartë në kuadër të Iniciativës për Ballkanin e Hapur si një shtysë shtesë për bashkëpunimin rajonal, fqinjësinë e mirë dhe zbatimin e vlerave evropiane në rajonin tonë.

Kovaçevski dhe Brnabiq vlerësuan se nisma duhet të vazhdojë të funksionojë si platformë për bashkëpunim rajonal në të gjitha nivelet, duke theksuar se do të ndihet ftesa në Samitin e ardhshëm të Ballkanit të Hapur në Ohër për të marrë pjesë edhe në vende të tjera të rajonit, gjë që do të jetë më e dobishme. për të gjithë qytetarët e Ballkanit Perëndimor.

Në takim u fokusua edhe në gatishmërinë e të dyja palëve për organizimin e seancës së tretë të përbashkët të dy qeverive si një shtysë pozitive për zhvillimin dhe intensifikimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dhe bashkëpunimit, veçanërisht në bashkëpunimin ekonomik.

Serbia është partneri i tretë tregtar më i madh i Maqedonisë së Veriut dhe kryeministrat Kovaçevski dhe Brnabiq deklaruan se vlera totale e tregtisë mbi 1 miliardë dollarë, e cila u rrit gjatë pandemisë është një shenjë e qartë se bashkëpunimi ekonomik duhet të vazhdojë të përmirësohet me B2B të vazhdueshme. takime dhe forume biznesi, si dhe rrjete të përbashkëta për të hyrë në tregje të treta.

Projektet e infrastrukturës autostradë dhe hekurudhore në Korridoret 10 dhe 8 u vlerësuan si veçanërisht të rëndësishme për lidhjen e rajonit.

Lidhur me integrimin evropian të rajonit, kryeministrat Kovaçevski dhe Brnabiq thanë se tani është koha e duhur që Maqedonia e Veriut dhe Serbia të fillojnë negociatat me BE-në dhe se ky hap do të jetë një sinjal pozitiv për të gjithë rajonin në aspektin e tij gjeostrategjik. rëndësinë dhe stabilitetin.

Në takim u vlerësua si pozitiv momenti i zhvendosjes së marrëdhënieve KOM-OA dhe KOS për tejkalimin e çështjeve të ndërsjella.

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia