close
Rajoni

Marshimi kundër abortit mbush rrugët e Zagrebit

124749774_tv075987802

Protestat nisën pasi një gruaje iu mohua ndërprerja e shtatzënisë pavarësisht anomalisë që kishte fëmija

Aktivistët kundër abortit mbushën rrugët e Kroacisë. Ndërsa aborti është i ligjshëm në shtetin katolik të BE-së, rritja e presionit fetar do të thotë që shumë mjekë po refuzojnë të kryejnë ndërprerjen e shtatzënisë.

Duke bërtitur “Mjaft!”, pjesëmarrësit mbanin pankarta që lexonin “Mjeshtër i trupit tim” ose “Vendimi më i vështirë i gruas nuk është i yti”, ndërsa u zotuan se do të qëndrojnë të zemëruar.

Mijëra protestues u mblodhën për të mbështetur një grua të cilës iu refuzua aborti pavarësisht se u diagnostikuan anomalitë e fetusit. Mirela Cavajda ishte 20 javëshe shtatzënë kur mjekët e njoftuan se fetusi i saj kishte tumor në tru dhe nuk kishte asnjë shans për një jetë normale. Ajo tha se mjekët refuzuan të ndërpresin shtatzëninë dhe e këshilluan që në vend të kësaj të kërkonte procedurën në Slloveninë fqinje.

Prej vitesh është rritur shqetësimi se procedura po bëhet më pak e disponueshme në vendin ballkanik për shkak të presionit të Kishës Katolike dhe aktivistëve. Një shumicë dërrmuese e 3.9 milionë banorëve të Kroacisë janë katolikë dhe Kisha luan një rol të rëndësishëm në shoqëri. Sondazhet sugjerojnë se më shumë se gjysma e gjinekologëve kroatë kanë një qëndrim kundër abortit.

Ndërprerjet janë të ligjshme në vend dhe lejohen pas javës së dhjetë të shtatzënisë nëse ka rreziqe serioze shëndetësore për nënën ose fetusin.

Ligji ekzistues që lejon abortet daton në vitin 1978, kur vendi ishte pjesë e ish-Jugosllavisë. Kroacia u bë një vend i pavarur në 1991 dhe që atëherë, grupet konservatore dhe fetare gjithnjë e më me ndikim nga Kisha kanë rritur presionin për të ndaluar abortin.

Klan News

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia