close
EkonomiTop LajmeVendi

PARA ZGJEDHJEVE LOKALE – MË SHUMË MJETE PËR KOMUNAT

5F5133ED-5CB7-4D67-818F-D1C5E438F89D

NË VITIN 2024, NGA 6% PËR KOMUNAT E VENDIT


Në vitin 2024, të gjitha komunave në vend do t’u ndahen 6 përqind e tatimit mbi të ardhurat personale dhe tatimi mbi vlerën e shtuar (TVSH), konfirmuan Kryeministri Zoran Zaev dhe Ministri i Financave Fatmir Besimi pasi dje Qeveria miratoi tekstin e ndryshimeve në Ligjin për financimin e lokaleve Njësitë e Vetëqeverisjes. Nga Qeveria siguruan se ndryshimet ligjore nuk kanë lidhje me zgjedhjet lokale, por për këtë shtë punuar rreth një viti.

Me propozim-ndryshimet e Ligjit për Financimin e Komunave do të përmirësohet kapaciteti fiskal dhe do të rriten të ardhurat e Komunave përmes rritjes graduale të shkallës së dotacioneve nga TVSH-ja dhe tatimit personal për të ardhurat – kanë parlajmëruar Kryeministri Zoran Zaev dhe Ministri I Financave, Fatmir Besimi, duke prezantuar ndryshimet e propozuara ligjore që ishin miratuar në seancën qeveritare.

ZORAN ZAEV – KRYEMINISTËR

“Të ardhurat nga tatimi mbi të ardhurat personale gradualisht do të rriten nga 3% në 6% deri në vitin 2024. Të hyrat nga tatimi mbi vlerën e shtuar do të sigurohen në masën 6% të tatimit të mbledhur mbi vlerën e shtuar të mbledhur në vitin e kaluar fiskal duke filluar nga viti 2024”

Sipas Ministrit të Financave, Fatmir Besimi, me projektligjin rritet kontrolli nga ana e shtetit, veçanërisht nga ana e inspeksionit financiar lidhur me Ligjin për denoncim dhe evidentim të obligimeve dhe kallëzimeve për mosrespektim të Ligjit për disipilinë financiare. Sipas tij, ndryshimet e propozuara të Ligjit për financimin e njësive të vetadministratës publike do të sigurojnë të ardhura stabile në buxhetet e komunave.

FATMIR BESIMI – MINISTËR I FINANCAVE

“Kjo mundëson sigurimin e të ardhurave të TVSH -së në masën 6% të TVSH -së së arkëtuar të realizuar në vitin e kaluar fiskal duke filluar nga 2024. Gjithashtu, rritja pritet të jetë graduale në mënyrë që në vitin 2022 të jetë 5%, dhe në vitin 2023,  5.5%”

Sic u njoftua në konferencën e përbashkët për media, me reformat po punohet në formimin e Agjencisë së re për zhvillimin rajonal dhe lokal ku do të jenë të kapshme më shumë mjete për projekte infrastrukturore për Komunat. Agjencia do të ketë mjete nga buxheti qendror, por edhe mjete financiare nga institucionet financiare ndërkombëtare dhe të vendit për financimin e projekteve kapitale të infrastrukturës për komunat. /KlanMacedonia

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia