close
ISmail-Lutolli-ushqim-ne-ramazan

Çfarë të hajmë dhe të pijmë gjatë këtij muaji?

Gjatë Muajit Ramazan, agjëruesit agjërojnë nga lindja e deri në përendim të diellit, duke u përmbajtur nga ushqimi dhe pijet.

Shpeshherë kemi njerëz që nga frika e urisë apo gjendjes shëndetësore të përgjithshme gjatë agjërimit, heqin dorë edhe nga vetë agjërimi si proces. Megjithatë, shumë studime mjekësore të realizuara, kanë konstatuar se rëndësia e agjërimit për organizmin është e jashtëzakonshme dhe dobitë shëndetësore janë të konsiderueshme.

Njeriu ka nevojë për një nisje të re në jetën e tij. Organizmi ka nevojë për ripërtëritje dhe regjenerim të përgjithshëm. Muaji Ramazan është rasti ideal për një nisje të re.
Agjërimi për organizmin është një pushim dhe ripërtrirje nga niveli qelizor e tutje. Pra, është një shërim i heshtur i tërë organizmit duke eliminuar toksinat e tepricat tjera të krijuara gjatë një viti.

Shpeshherë ne e teprojmë në shumë gjëra gjatë jetës, kështu ndodhë edhe me ushqimin që marrim. E tërë kjo tendencë sjellë deri te pesha e tepërt (obeziteti) dhe çrregullimet tjera me shëndetin. Përfshirë sëmundjet e ndryshe (kardiovaskulare, malinje etj ).

Në këtë gjendje vazhdojmë me tendencat tjera që me dieta të shpejta dhe sforcimin e skajshëm fizik, të rikthejmë peshën dhe e tërë kjo e thellon edhe me shumë çrregullimet e shëndetit. Në këtë gjendje shpeshherë edhe të pashpresë, vie një muaj, muaji Ramazan kur ndryshimet janë të mundshme, me pak vullnet dhe angazhimin tonë.

Agjërimi i muajit Ramazan, është rasti ideal që më një dietë të ekuilibruar të arrijmë të largojmë tepricat e grumbulluara, të shtojmë vetëkontrollin në ushqim dhe të ndodhin tri gjëra shumë të rëndësishme në organizëm :

1.detoksikimi
2.regjenerimi dhe
3.mjekimi i përgjithshëm

Cilat janë gjendjet shëndetësore që lirohen nga agjërimi?

Eksistojnë gjendje shëndetësore në të cilat nuk preferohet agjërimi apo edhe është i ndaluar në disa raste. Kur flasim për sëmundjet, duhet të theksojmë se janë disa sëmundje kur nuk preferohet agjërimi si:

• Sëmundjet malinje të përcjellura me lodhje të theksuar apo komplikime gjatë vetë procesit të kimioterapisë,

• Anemi e theksuar, sëmundjet të cilat shërimi i tyre varet direkt nga ushqyeshmëria cilësore dhe e rregullt, një formë e rëndë e diabetit,

• Probleme të zemrës sidomos pas infarktit të miokardit,

• Infeksione serioze që janë trajtuar me antibiotikë që duhet të merren pikërisht në kohë të caktuar edhe serume intravenoze dhe në përgjithësi të gjitha kushtet në të cilat një person është i varur nga barnat disa herë në ditë.

• Gjithashtu, në një gjendje të shtatzanisë dhe ushqyerjes me gji duhet të bëjë një vlerësim të mirë të situatës edhe pse nuk ka ndalesë absolute, megjithatë preferohet të mos agjërohet. Shëndeti i nënës dhe fetusit apo fëmijës në këto raste është prioritar.

• Agjëruesit të cilët çdo ditë marrin terapi të rregullt gjithashtu duhet të harmonizojnë marrjen e barnave me agjërimin, ashtu që barnat t’i merrni në syfyr dhe në iftar.

• Nëse pacienti patjetër duhet të marrë barna dy herë gjate ditës, atëherë nuk i rekomandohet agjërimi.

Megjithatë, shpesh ndodh që njerëzit që janë të sëmurë, për shembull nga diabeti agjërojnë dhe përmes agjërimit ndjehen shumë më mirë se në ditët kur nuk agjërojnë. Ka edhe disa sëmundje të tensionit të lartë apo të zemrës që ndodhë e njejta gjë. Sidoqoftë, tërë këtë duhet bërë në konsultim të ngushtë më mjekun tuaj.

Përpos rasteve të përmendura sipër, në shumicën e sëmundjeve tjera agjërimi shkakton përmirësime apo edhe shërime të caktuara.

Agjërimi ndihmon në mënyrë të konsideruar te: sëmundjet kardiovaskulare, të sistemit nervor qendror, sëmundjet gastrointestinale (të traktit tretës), sëmunjdet imunitare, alergjike, depresionit, sëmundjet dermatologjike etj.

Çfarë është më e pëlqyer të hajmë dhe të pijmë në muajin Ramazan?

Këshilla të përgjithshme

• Ajo që duhet të kemi kujdes është që vaktet duhet ti organizojmë mirë dhe të marrim sasi të mjaftueshme të ujit apo lëngjeve./Familja dhe Shëndeti/

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia