close
Kuriozitet

Rikthehen dorëshkrimet e zhdukura të Çarls Darvin

fewe

Dy dorëshkrime të Çarls Darvin që u raportuan si të vjedhura nga biblioteka e Universitetit të Kembrixhit janë kthyer në mënyrë anonime në një çantë dhuratë rozë, me një shënim të shtypur në një zarf që i uron bibliotekares një “Pashkë të lumtur”. Artikujt u zbuluan se mungonin në vitin 2001, por në atë kohë stafi besonte se ato mund të ishin vendosur gabimisht.

Darvini skicoi idetë e tij për një pemë evolucionare në 1837 pas një udhëtimi nëpër botë, më shumë se dy dekada përpara se të botonte një pemë më të zhvilluar të jetës në librin e tij “Mbi origjinën e specieve”, tregon punonjësja e biblotekës.

Ata kryen kërkime të gjera në bibliotekë – e cila përmban rreth 10 milionë libra, harta, dorëshkrime dhe sende të tjera – por në Tetor 2020 ato u raportuan si të vjedhura në policinë e Kembrixhshajrit.

Dorëshkrimet u tha se ishin në gjendje të mirë dhe pa shenja të dukshme të trajtimit ose dëmtimit të konsiderueshëm të pësuar gjatë viteve që pas zhdukjes së tyre. Dy fletoret ishin mbështjellë së bashku me ngjitës brenda kutisë së tyre të arkivit.

Klan News

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia