close
Vendi

SEKTORI I NDËRTIMTARISË KËRKON MBËSHTETJE NGA SHTETI

6830F5CB-0103-4133-A912-70483BC92D32

SERAFIMOVSKI: SEKTORI I NDËRTIMIT PO PUNON ME KAPACITET TË ZVOGËLUAR


Ne jemi të gatshëm të mbushim Buxhetin nëse na lejohet, si dhe të rrisim ekonominë në kohë krize, por për këtë kemi nevojë për ndihmë dhe mbështetje nga shteti, tha Andrea Serafimovski, kryetar i Shoqatës për Industri të Ndërtimit, pranë Odës Ekonomike te Maqedonisë pas takimit të sotëm me Ministrin e Transportit dhe Lidhjeve Blagoj Bochvarski.

Edhe pse sektori I ndërtimtarisë nuk është ndër sektorët I cili ka qenë më së shumti I goditur nga pandemia, operon me kapacitet të reduktuar,  dhe parashikimi për fund të vitit nuk është optimist, kështu njoftojnë nga nga Shoqata e Ndërtimit pranë  Odës së Tregtisë. Ata kërkojnë nga institucionet kompetente mbështetje përmes masave shtesë që nuk përfshihen në paketën e katërt, pasi siç thonë deri në fund të vitit humbjet do të jenë të mëdha.

Shteti duhet të përpiqet për realizimin më të madh të investimeve kapitale, veçanërisht për të kapërcyer problemet midis ndërmarrjeve publike dhe komunave, por edhe për të vazhduar masat e ndihmës për pagat e punonjësve, për ta bërë administratën më fleksibile dhe për të ofruar ndihmë për kompanitë eksportueseFundi i vitit nuk është optimist për ne, megjithëse ky sektor i ekonomisë nuk është drejtpërdrejt i rrezikuar, por kompanitë humbën shumë për shkak të vonesave në fillim të vitit për shkak të krizës së kojotave,” kryetari i Shoqatës Andrea Serafimovski.

Ndërkaq, Ministri për Transportit dhe Lidhje Bllagoj Boçvarski tha se qeveria do të marrë një sërë masash për të ndihmuar sektorin e ndërtimit, pavarësisht nga fakti që ajo është përfshirë në paketën e katërt të masave për të kapërcyer krizën.

Është shumë e rëndësishme që ne si institucione dhe kompanit në këtë sektor duhet të punojmë në ndërtimin e kapaciteteve. Ne si vend duhet të bëjmë ndryshime në drejtim të dinamikës dhe ritmit të investimeve kapitale, dhe kompanitë duhet të vazhdojnë të përmirësojnë kapacitetet për të qenë në gjendje të përgjigjen mbi kërkesat si brenda ashtu edhe jashtë vendit – tha Bochvarski.

Të dhënat e Odës Ekonomime të Maqedonisë tregojnë se nga fillimi i krizës ka rënie prej 4.5% të lejeve të ndërtimit, 4.3% të marrëveshjeve të punës si dhe flitet për një realizim të dobët të projekteve kapitale dhe projekteve përmes Ndërmarrjeve publike. Sic u tha, për momentin nuk ka largime të fuqisë punëtore për shkak të pandemisë, respektivisht është shënuar rënie prej 2.9% të punësimeve. Në sektorine ndërtimtarisë janë të angazhuar 56 mijë punëtorë./KlanMacedonia

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia