close
Rajoni

SHBA shpall listën e zezë për Ballkanin, mes tyre edhe shqiptarë

IMG_20220411_164820-750×430 (1)

Departamenti i Thesarit Amerikan u ka vendosur sanksione një numri të madh politikanësh dhe biznesmenësh nga Ballkani, përfshi edhe Shqipërinë.

Mes emrave më të njohur janë Nikola Gruevski i Maqedonisë, Milorad Dodik i Bosnjes. Sa i përket Shqipërisë, në listën e zezë amerikane janë futur edhe ish-deputeti Aqif Rakipi si edhe biznesmeni Ylli Ndroqi.

Përshkrimi i Departamentit të Thesarit për Rakipin:

Aqif Rakipi (Rakipi) është një ish-deputet famëkeq nga Elbasani i Shqipërisë, i cili ka një ndikim të dëmshëm dhe destabilizues në proceset politike në Shqipëri. Grupe të shumta të krimit të organizuar (OCG) në Shqipëri kanë ofruar para, dhurata ose premtime për vende pune ose koncesione në këmbim të votave për partinë e tyre të preferuar politike. Rakipi ka qenë prej kohësh i përfshirë në krimin e organizuar dhe është i lidhur ngushtë me një organizatë të krimit të organizuar, brenda së cilës ai ka ushtruar ndikim politik, duke përfshirë edhe korrupsionin.

Për shembull, Rakipi ka përdorur ndikimin e tij politik për të emëruar miqtë e tij në postet kryesore publike në Elbasan dhe Tiranë. Rakipi humbi mandatin e tij si deputet i parlamentit të Shqipërisë pasi prokurorët konfirmuan rolin e tij në veprimtari kriminale me një pseudonim.

Ai caktohet në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një qeveri aktuale ose të mëparshme zyrtar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, siç është shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet.

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia