close
be

KËSHILLI EVROPIAN KËRKON AKSIONE KONKRETE NGA SPAK


Këshilli Evropian ka miratuar konkluzionet rreth shteteve të Ballkanit Perendimor duke bërë thirrje që negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut të nisin sa më shpejt të jetë e mundur, proces i bllokuar nga vetoja bullgare ende në fuqi për Shkupin. Në pjesën për Shqipërinë vlerësohen përpjekjet e Spak për dënimin e korrupsionit të zyrtarëve të nivelit lartë.

Liderët evropianë të mbledhur në Bruksel kanë miratuar draft konkluzionet e ministrave të jashtëm ku pavarësisht nuk jepet një datë se kur Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut do të mund të ulen në konferencat ndërqeveritare ruhet optimizmi për muajt në vijim. Në tekst thuhet se  Këshilli Evropian pret me padurim mbajtjen e të parës ndërqeveritare konferencë me Shqipërinë sa më shpejt të jetë e mundur, pas miratimit të kuadrit negociator.

Sipas tekstit liderët evropianë vërejnë se zgjedhjet parlamentare të 25 prillit 2021 u organizuan përgjithësisht mirë pas një reforme të gjerë në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR.

Këshilli Evropian inkurajon zbatimin e në vijim të rekomandimeve të OSBE/ODIHR-it. Sipas liderëve evropianë dialogu politik gjithëpërfshirës dhe konstruktiv në vend mbetet vendimtar ndaj mirëpritet rikthimin i opozitës në parlament.

Këshilli Evropian ka mirëpritur zbatimin e reformës gjithëpërfshirëse në drejtësi, e cila ka përparuar në mënyrë të qëndrueshme, dhe forcimin e luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Strukturat e specializuara kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit kanë treguar tashmë të parat rezultate pozitive. Përpjekjet për krijimin e një historie solide duhet të vazhdojnë, duke përfshirë korrupsionin e nivelit të lartë dhe krimin e organizuar nëpërmjet hetimeve proaktive dhe vendimet përfundimtare gjyqësore ndaj të korruptuarve.

Këshilli kërkon që ndryshimet në ligjin për median të jenë në përputhje me Komisionin e Venecias rekomandimet dhe standardet ndërkombëtare, nëse ligji do të vijojë që të shqyrtohet më tej nga parlamenti./KlanNews/

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia