close
Shëndetsi

VAKSINA KUNDËR PLAKJES, NJË HAP MË AFËR JETËGJATËSISË

plakja2.jpg

Studiuesit në Japoni thonë se kanë bërë një hap drejt rritjes së jetëgjatësisë njerëzore. Ata shprehen se kanë testuar me sukses një vaksinë kundër qelizave që kontribuojnë në procesin e plakjes. Jetëgjatësia është një pyetje e cila prej shekujsh mundon njerëzimin.

Sipas këtyre studiuesve qelizat bëhen të vjetra kur ndalojnë së dyfishuari vetveten, shpesh si përgjigje ndaj dëmtimit natyror të ADN-së së tyre. Mendohet se plakja qelizore kontribuon në vetë procesin e plakjes, si dhe në sëmundjet e lidhura me plakjen si Alzheimer dhe disa lloje kanceri.

Dr. Salvador Macip, kreu i Laboratorit të Mekanizmave të Kancerit dhe Plakjes në Universitetin e Leicester ka nënvizuar se qelizat e plakura sekretojnë një sërë faktorësh që prishin funksionin e indeve. Sipas tij procesi biologjik i plakjes është shumë kompleks, prandaj nuk ka gjasa që një strategji e vetme ta ndalojë plotësisht ose ta kthejë atë. Megjithatë, thekson eksperti, ka ndoshta shumë mënyra për ta ngadalësuar dhe pastrimi i qelizave të plakura duket të jetë një nga më të lehtat dhe potencialisht më efektive.

Pavarësisht këtyre hapave optimistë ia vlen të kemi parasysh se studiuesit ende nuk e dinë se sa mund të zgjatet jetëgjatësia e një krijese të gjallë.

Klan News

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia