close

Banka Europiane: Inflacioni ende nuk ka arritur kulmin

Paralajmërimi nga presidentja Christine Lagarde lë të kuptohet për një seri rritjesh të normave të interesit në të ardhmen

Inflacioni i Eurozonës nuk ka arritur kulmin por rrezikon të jetë edhe më i lartë se sa pritet. Komentet e bëra nga presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde, lënë të kuptohet për një seri rritjesh të normave të interesit në të ardhmen.

Inflacioni në eurozonë arriti një rekord prej 10.6% muajin e kaluar, por ekonomistët presin që ai të ulet në 10.4% deri në fund të këtij viti.

“Ne nuk shohim komponentët apo drejtimin që do të më bënte të besoja se kemi arritur kulmin e inflacionit dhe se ai do të bjerë në një kohë të shkurtër. Unë mendoj se, sa herë që pyes ekonomistët e mi të nivelit të lartë në Bankës Qendrore Europiane vendos rreziqet që mund të sjell inflacioni”, ka thënë Christine Lagarde.

Ekspertët ekonomikë parashikojnë se inflacioni vitin e ardhshëm të jetë në nivelin 6% dhe 2.3% në 2024 por kriza mund të zbehi këtë pritshmëri. Banka Qendrore Europiane ka rritur normën e saj për depozitat bankare me një rekord 200 pikë bazë në tre muaj për të ulur kërkesën në një përpjekje për të ulur rritjen e çmimeve.

Tregjet globale gjithashtu kanë qenë të paqëndrueshëm mes frikës se Banka Qendrore Europiane do të rrisë normat e saj me 50 ose 75 pikë bazë në takimin e saj të ardhshëm në 15 dhjetor dhe ku kostot e huamarrjes do të arrijnë kulmin.

Ndërkaq Eurostat raporton se vendet europiane po i afrohen një recesioni gjatë tremujorëve të ardhshëm. Inflacioni në Gjermani, Itali dhe Francë u rrit më shumë se parashikimi. Njerëzit tanimë po e ndjejnë gjithnjë e më shumë koston e lartë të jetesës e cila sipas ekspertëve do të rritet edhe më shumë gjatë vitit të ardhshëm.

Klan News

Nëse je pranë një vendi ngjarje, ke fotogorafi apo video, atëherë ti raporto. Na shkruaj në klanmacedonia@gmail.com
TI RAPORTON!