close
Top LajmeVendi

BRUKSEL: NDRYSHOJNË KRITERET E UDHËTIMEVE JO-THELBËSORE DREJT BE-së

7E04D007-11D1-40E9-BA01-13244121732B

Komisioni Europian propozon të lehtësojë kufizimet në udhëtimet jo-thelbësore drejt Bashkimit Europian duke trajtuar paralelisht variantet e pandemise përmes mekanizmit të ri te frenimit emergjent.

Sot, Komisioni po propozon që Shtetet Anëtare të BE-se te lehtësojnë kufizimet aktuale në udhëtimet jo-thelbësore në BE duke marrë parasysh progresin e fushatave të vaksinimit dhe zhvillimet në situatën epidemiologjike në të gjithë botën.

Komisioni propozon të lejojë hyrjen në BE për arsye jo thelbësore jo vetëm për të gjithë personat që vijnë nga vendet me një situatë të mirë epidemiologjike, por edhe për të gjithë njerëzit që kanë marrë dozën e fundit të rekomanduar të një vaksine të autorizuar nga BE. Kjo mund të shtrihet edhe mbi vaksinat që kanë përfunduar procesin e renditjes emergjente të OBSH-së.

Përveç kësaj, Komisioni propozon të ngrejë, në përputhje me evolucionin e situatës epidemiologjike në BE, pragun në lidhje me numrin e rasteve të reja COVID-19 të aplikuara për të përcaktuar një listë të vendeve nga të cilat duhet të lejohen të gjitha udhëtimet. Kjo duhet të lejojë Këshillin të zgjerojë këtë listë.

Në të njëjtën kohë, shfaqja e varianteve shqetësuese të koronavirusit kërkon vigjilencë të vazhdueshme. Prandaj, si kundër-bilanc, Komisioni propozon një mekanizëm të ri të frenimit emergjent, që do të koordinohet në nivelin e BE-së dhe i cili do të kufizonte rrezikun e hyrjes së varianteve të tilla në BE. Kjo do t’u lejojë Shteteve Anëtare të veprojnë shpejt dhe përkohësisht të kufizojnë në një minimum të rreptë të gjitha udhëtimet nga vendet e prekura për kohën e nevojshme për të vendosur masat e duhura sanitare./Erisa Zykaj – Tv Klan Bruksel/ 

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia