close

GLIGOROV: MOSKA SYNON MONOPOLIN MBI ASETET NATYRORE

Ekonomisti i njohur për influencën ruse dhe kineze në Ballkan


Profesori i Institutit të Studimeve Ndërkombëtare Ekonomike me seli në Vjenë, ekonomisti i njohur Vladimir Gligorov, thotë se kur është fjala për interesat politike dhe ekonomike të fuqive të mëdha në Ballkanin Perëndimor, përgjegjësinë më të madhe për sigurinë e rajonit e kanë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, para së gjithash përmes Aleancës ushtarake të NATO-s. Duke folur për influencën ruse ai veçon përpjekjet e Moskës zyrtare që të pengojë zgjerimin e NATO-s, por edhe që të zgjerojë monopolin mbi burimet e energjisë në Ballkan.

Për ndikimin ruso-kinez në Ballkan, njohësi i mirë i rrethanave politko-ekonomike në rajon, Vladimir Gligorov, thotë, në një prononcim për Televizionin Shtetëror të Malit të Zi, se duhet bërë dallimin mes influencës së Pekinit dhe asaj të Moskës. Kina, sipas tij, këtë e bën para së gjithash për arsye ekonomiko-komerciale gjë që nuk mund të thuhet për Rusinë e cila nuk disponon kapacitete industriale. Në gjithë këtë, shqetësim jo i vogël, është pastrimi i parave. Ka edhe një problem tjetër, thotë Gligorov:

‘Problemi i dytë është gjeopolitk, për shkak se Rusia ia del, si të them, të ushtroj ndikim të drejtpërdrejt mbi pushtetet, për shkak se, fjala vjen, merr monopolin mbi, për shembull, furnizimin me gaz ose furnizimin me naftë, ose me pajisje ushtarake,’ – vlerëson ekonomisti Vladimir Gligorov duke përfunduar se këto përafërsisht janë mundësitë ruse pa ndonjë fuqi tjetër ekonomike.

Çështja e pranisë kineze, thotë ai mund të rregullohet ashtu që Pekini të pranojë rregullat e Bashkimit Evropian, kurse edhe vendet e rajonit që aspirojnë për të aderuar në familjen evropiane, duhet ta ndjekin këtë.

‘Kur është fjala për Rusinë, kjo është më e ndërlikuar, për shkak se fjala është për ndikimin politik dhe, si të them, ekonomik. Ky i fundit ka të bëj me monopolet natyrore,’- transmeton Tv Klan Macedonia deklaratën e ekonomistit të njohur për televizionin malazes.

Profesori i Institutit të Studimeve Ndërkombëtare Ekonomike me seli në Vjenë bën edhe një dallim mes pranisë së Kinës dhe asaj të Rusisë në rajon: në angazhimin e ndërmarrjeve kineze për ndërtimin e autostradave, ai nuk sheh diçka të keqe, për shkak se edhe në rast të mosmarrëveshjeve, rrugët nuk mund të zhbëhen, të mbyllen, gjë që nuk mund të thuhet për projektin rus të gazsjellësit ‘Rrjedha e Jugut’: në rast të mosmarrëveshjeve tubat e tij mund të mbyllen dhe ky është një dallim i madh, – thotë Gligorov. /Seladin Xhezairi/

 

Nëse je pranë një vendi ngjarje, ke fotogorafi apo video, atëherë ti raporto. Na shkruaj në klanmacedonia@gmail.com
TI RAPORTON!