close

INAT NGA ZGJEDHJA E NJË ‘NEO-NAZISTI’ KRYEBASHKIAK

Jagsch u votua edhe nga këshilltarët e partive në pushtet


Në Gjermani, zyrtarë të lartë të partive në pushtet kanë shprehur zemërimin e tyre për, siç thanë, zgjedhjen e një neo-nazisti kryetar i një qyteti në shtetin Hese. Stefan Jagsch, nga Partia Kombëtare Demokratike e ekstremit të djathtë, u zgjodh kryetar i qytetit Valdzidlung – pranë Frankfurtit – i cili ka rreth 2,650 banorë.

Radio Evropa e Lirë njofton se Jagsch nuk pati asnjë kundërkandidat dhe këshilltarët lokalë, që përfaqësojnë Demokristianët e kancelares Angela Merkel, partnerin e tyre qeverisës, Partinë Social-Demokrate, dhe Partinë e Demokratëve të Lirë, votuan për Jagschin. Ky veprim ka shkaktuar një valë pakënaqësish: Udhëheqësja e Demokristianëve, Annegret Kramp-Karrenbauer, kërkoi anulimin e zgjedhjeve. Sekretari i saj i përgjithshëm, Paul Ziemiak, tha se “zgjedhja e një anëtari të një partie që ndjek synime antikushtetuese, është turp”.

Sekretai i përgjithshëm i Social-Demokratëve, Lars Klingbeil, tha se partia e tij ka qëndrim të qartë dhe se “nuk bashkëpunon me nazistët”.

Jagsch nga ana etij ka premtuar se “do të punojë për interesat e qytetit”. Partia kryesore e ekstremit të djathtë në Gjermani është Alternativa për Gjermaninë. Partia Kombëtare Demokratike është shumë më e vogël dhe ka fituar vende vetëm në asambletë rajonale.

Në vitin 2017, Gjykata Kushtetuese e Gjermanisë ka vendosur kundër ndalimit të Partisë Kombëtare Demokratike, duke thënë se ajo është “antikushtetuese”, porse nuk është në gjendje të rrëzojë rendin demokratik të Gjermanisë. /Klan Macedoni&Agjencitë/