close

KOMISIONI ANTIKORRUPSION: DESKOSKA-VMRO-ja TË HEQ DORË NGA AMENDAMENTET

PSP-ja duhet ta mbajë pavarësinë 


Ministrja e Drejtësisë Renata Deskoska i ftoi deputetët e VMRO-DPMNE-së të heqin dorë nga amendamente të caktuara lidhur me ligjet gjyqësore të dërguara në parlament, sepse me to, siç tha ajo, do të zvogëlohej roli dhe  rëndësia e kompetencave të Komisionit Shtëtror për pengimin e korrupcionit. Midis amendamenteve që për shumicën qeveritare janë ta papranueshëm kërkesat që të fshihet kushti që anëtarët e Komisionit Shtetror për Antikorrupsion që në vitete e fundit të kenë qenë politikisht aktiv ose të kenë qenë donatorë të partisë politike.

Pakoja e ligjeve që duhet të jenë bazë për reformat në sistemin e jurisprudencës, ende është në parlament, dhe ka ngecur në dallimet politike midis shumicës qeveritare dhe opozitës. Në mesin e tyre është edhe ligji për komisionin shtetëror për pengimin e korrupsionit, për çka VMRO-DPMNE ka forcuar amendamente, që sipas ministres së Drejtësisë Renta Deskoska është i papranueshëm dhe në kundërshtim me rekomandimet e Komisionit Evropian:

“Ajo që realisht shkakton probleme në amendamentet e tyre është, kërkesa për të fshirë kushtin për ndalimin e politizimit të anëtarëve respektivisht për të penguar anëtarë të caktuar të cilët politikisht kanë qenë aktivë gjatë periudhës së kaluar ose kanë qenë donator të partive politike, pastaj kërkesa që të hiqet kompetenca e komisionit të kontrollojë llogaritë bankare të funksionarëve, si dhe kontrolli i financimit të partive politike. Sipas tyre kjo gjë të mos bëhet.” –deklaroi Renata Deskovska.

Midis ligjeve që tani më janë dorëzuar në Parlament apo së shpejti do të dorëzohen, sipas Deskoskës është edhe ligji i Prokurorisë Publike i cili në të ardhmen duhet të rregullojë statusin e ekzistimit të Prokurorisë Speciale Publike. Deskoska nuk ka dilema se duhet të vazhdojnë procedurat për të cilat është ngritur padi nga PSP-ja dhe që kanë buruar nga bisedimet e përgjuara telefonike në vitet 2008-2015. Por për këtë me siguri do të vendosin deputetët e Kuvendit. /Biljana Georgievska/