close
Vendi

RASTI “FSHATI SPANJOLL”

Komisioni-për-Antikorrupsion-Maqedoni-780×439

ANTIKORRUPSIONI: NUK KA KONFLIKT TË INTERESIT


Për Antikorrupsionin nuk ka asgjë kontestuese edhe në lëndën “Fshati Spanjoll” ku parcela në Vodno kanë blerë nëna dhe bashkëshortja e ministrit të Shëndetësisë, Venko Filipçe, zëvendësministri i Shëndetësisë, Ilir Hasani dhe një biznesmen i cili me vite ka bashkëpunuar me Ministrinë dhe është fitues i një numër të madh të tenderëve. Prej atje theksuan se parcelat janë blerë në kohën kur nuk kanë qenë funksionarë, janë paraqitur si pronë, ndërkaq biznesmeni me dhjetëra vite më parë ka fituar tenderë në shëndetësi, pasi që ka pasur oferta më kualitative.

Komisioni për Parandalimin e Korrupsionit, në seancën sotme, përcaktoi se në rastin “Fshati Spanjoll” kundër Ilir Hasanit, Goran Filipov dhe prindërve të gruas së Ministrit aktual të Shëndetësisë Venko Filipçe, ngritur nga VMRO-DPMNE, nuk ekziston konflikt interesi.

Kryetarja e Komisionit për Antikorrupsion, Biljana Ivanovska, duke iu referuar këtij rasti, theksoi se ky rast ishte i ndarë në dy pjesë (pjesa financiare dhe pjesa për pronën). Lidhur me të parën, ajo deklaroi se ata gjetën se nuk kishte asnjë pretendim, domthënë se kishte konkurrencë dhe se kishte një ankand elektronik.

Lidhur me ngastrat, Ivanovska deklaroi se nga shqyrtimi historik i marrë nga Agjencia e Kadastrit dhe Komuna e Karposhit, ishte përcaktuar se pronat janë blerë që nga viti 2014,

Nuk është diçka e re që po ndodh. Gjithashtu, nga inspektimi i kryer nga Komuna e Karposhit, u përcaktua që ndërtesat e mësipërme po ndërtohen sipas një leje ndërtimi të lëshuar në korrik 2017, pra para zgjedhjeve lokale. Që ndërtimi të ndërtohet në përputhje me dokumentacionin teknik të aprovuar, pra arkitekturën themelore të fazës së projektit, ndërtimin, furnizimin me ujë dhe kanalizimet. Për këto arsye, unë nuk shoh se ka ndonjë konflikt interesi siç thuhet në kërkesë. Këta janë individë privatë, jo zyrtarë në kohën kur u ble toka. Gjithçka raportohet siç duhet në pyetësorë dhe unë propozoj të gjithë procedurën për të ndaluar dhe mbyllur rastin”, tha Ivanovska

Opozitarja VMRO-DPMNE në denoncimin e saj te Komisioni për Parandalimin e Korrupsionit akuzoi se familja e bashkëshortës së ministrit Filipçe, Savevski dhe Goran Filipov nga “Sinerxhi” janë pronarë dhe bashkëpronarë të 13.506 mnë zonën Rupe në Nerez, prej të cilave Savevski janë pronar i 6.164 m2,, pronë e blerë në nga viti 2012 deri në vitin 2019. Përveç me shefin fitues i tenderëve në Ministrinë e Shëndetësisë, VMRO-DPMNE akuzon se familja e Filipçes ka qenë bashkëpronare edhe me drejtorin e Qendrës urgjente, Ilir Hasani dhe parcelës tjetër në Nerez. Në mes tjerash në seansën e sotem të Antikorrupsionit, janë mbyllur disa lëndë të karakterit të përgjithshëm, përkatësisht që kishin të bëjnë me anëtarë të këshillave komunalë, të cilët përveç këtij funksioni publik kanë qenë edhe anëtarë të bordeve të shkollave dhe të qendrave sociale. Sipas pohimeve të Antikorrupsionit, pas vënies në dukje se ata duhet të zgjedhin njërin nga funksionet, propozimet janë pranuar. /KlanMacedonia

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia