Rezerva të arit: RMV-ja e dyta në Ballkan pas Serbisë

Të dhënat e Këshillit Botëror të arit, bazës më të saktë të informatave për rezervat e arit sipas vendeve, për kuartalin e dytë të këtij viti, sic përcjell KlanM, tregojnë se pas Serbisë, Maqedonia e Veriut ka rezerva më të mëdha të arit në Ballkan respektivisht posedon 6.9 ton.

Serbia ka rezerva më të mëdha të arit nga vendet e rajonit dhe rezervat e saj mbërrijnë në 38.1 ton shufra ari. Në vendin e dytë, sipas Këshillit Botëror për arin, renditet Maqedonia e Veriut me 6.9 ton.

Pas Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut, sic njofton KlanM, renditen Sllovenia me 3.2 ton, Bosnja e Hercegovina me 3 ton dhe Mali I Zi me 1.09 ton, derisa Kroacia, sic thuhet, nuk ka rezerva ari, për shkak të shitjes në vitin 2001 – thuhet në të dhënat e këtij Këshilli.

Ari njëkohësisht I paraqet edhe rezevrat devizore të vendit. Ky metal I cmuar shërben si garanci për besimin në Bankën Qendrore, vecanërisht në kohëra të vështira të krizave, sic është momentalisht situata me tensionet gjeopolitike në Ukrainë, krizat energjetike dhe ekonomike dhe rritjes globae të inflacionit. /KlanMacedonia/

Lexo gjithashtu
Total
0
Share