close

RIKER: SUNDIMI I SË DREJTËS ËSHTË MË I RËNDËSISHMI

Nuk ka më kohë për të luajtur me të ardhmen e qytetarëve – ky është mesazhi i shkurtër të cilin Filip Riker, u.d. ndihmëssekretari amerikan i shtetit, ia drejtoi opozitës në Maqedoni, duke theksuar se duhet të ndërpritet ngecja rreth propozim-ligjit për Prokurorinë Speciale Publike dhe kjo çështje të mbyllet para vendimit të Bashkimit Evropian për fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut gjatë vjeshtës. Në të kundërt, kryeministri Zaev sqaron se nga fillimi do të duhet të organizohen takime të liderëve dhe të kërkohet ndihmë nga jashtë që të mundësohet funksionimi i mëtejshëm i PSP-së.

Në moment kur aktorët kryesorë politikë në vend sërish ngecën rreth të ardhmes së Prokurorisë Speciale Publike, ndërsa udhëheqësja e saj dyshohet për përfshirje në marrëveshje të dyshimta, në Shkup do të qëndrojë për vizitë ish-ambasadori amerikan në Shkup, i afërt me rajonin dhe njohës i mirë i çështjeve ballkanike, që të ndihmojë në mënjanimin e pengesave në rrugën euro-atlantike të Maqedonisë. Filip Riker, tash u. d. ndihmëssekretar amerikan i shtetit për Evropën dhe Euro-azinë, opozitës në vend, e cila në mënyra të ndryshme me muaj e bllokon miratimin e ligjit i cili do të vazhdojë punën e PSP-së, i apeloi së është koha që të jetë konstruktive, në emër të së ardhmes të qytetarëve.

“Koha për lojëra politike, tërheqjen e vëmendjes dhe lojë me perspektivën e qytetarëve është punë e kryer. Porosia ime është e thjeshtë – është koha që të kyçeni në proces dhe çështjet të ecin më tej për të mirën e vendit. Maqedonia e Veriut shkon më tej në përmbushjen e qëllimeve të saj, integrimi në BE dhe në NATO, të fillojë procesin për anëtraësim në BE. Ky ligj është krucial jo vetëm për procesin, por edhe për qytetarët.” –tha Filip Riker, u.d. Ndihmëssekretar amerikan i shtetit.

I pyetur për deklaratën e djeshme se në qoftë se nuk gjendet bazë e përbashkët për ligjin për Prokurori Publike, nuk përjashtohet zgjidhje e padëshirueshme, kryeministri Zoran Zaev sqaroi se kjo do të nënkuptonte kërkimin e zgjidhjeve alternative për punën e PSP-së, pasiqë në shtator përfundon mandati i udhëheqëses Katica Janeva.

“Nuk e di, e di se do të jenë më të pakëndshme, më të padëshirueshme. Duhet të ulemi në takime me liderët, të mendojmë, të vijnë ekspertë, të gjejmë zgjidhje. E di se shteti gjithmonë duhet të gjejë zgjidhje, sepse duhet të vazhdojë, duhet të punojë.”- deklaroi Kryeministri Zoran Zaev.

Riker u takua edhe me kreun e BDI-së Ali Ahmeti, pas takimit Ahmeti njoftoi se është dikutuar për problemet aktuale në vend, ai shtoi se nga komuniteti ndërkombëtarë kërkohet që ligji për prokurorinë  të miratohet sa më shpejtë.

Ai shtoi se SHBA-të edhe më tej do ta ndihmojnë Maqedoninë në ndërtimin e plotë të të gjitha vlerave demokratike perëndimore, duke theksuar se kjo është periudhë e rëndësishme kur të gjitha vendet duhet të bashkëpunojnë për vende, rajone dhe lidhje të përparuara, stabile dhe të sigurta. Ky është kapitull i ri, Maqedonia e Veriut dhe SHBA-të të bashkëpunojnë si partnerë, theksoi Riker edhe në takimin me ministrin e Punëve të Jashtme Nikolla Dimitrov mëngjesin e sotëm. /Biljana Georgievska/