close

SHEQERINSKA, OSMANI DHE DIMITROV: E ARDHMJA E MAQEDONISË NË NATO DHE BE

Dimitrov: Qeveria greke e përkushtuar për Marrëveshjen e Prespës


Pas ndryshimeve kushtetuese dhe ndryshimit të emrit fokusi duhet të përqendrohet në reformat e brendshme, -thanë kryeministrja Radmila Sheqerinska, zëvendës-kryeministri Bujar Osmani, njeriu i parë i diplomacisë maqedone Nikolla Dimitrov, të bindur se në Athinë do të ndodh ratifikimi i marrëveshjes së Prespës.

Problemi disa dekadësh apo e ashtuquajtura çështje maqedone është histori, edhe pse Ballkani është i njohur për kriza. Me marrëveshjen e Prespës dëshmuam se Maqedonia ka kapacitete për reforma dhe integrim, por para nesh ka edhe shumë punë të tjera. Kështu theksoi zëvendës/ministrja dhe ministrja e Mbrotjes Radmilla Sheqerinska.

“Maqedonia e siguroi vendin e vet në tryezat e partnerëve të Natos, ky flamur që qëndron pranë flamurit tonë shtetror tani më nuk është dëshirë e parealizueshme. Maqedonia me këtë akt të fundit, ia doli që plotësisht ta meritojë vendin e vet në tryezën e aleatëve. Qeveria prej sot fokusin dhe energjinë e vet do ta përqendrojë në drejtim të këtyre çështjeve nga të cilat varet ardhmëria e të gjithë qytetarëve të këtij shteti. Maqedonia dha mesazhe të qarta që u përshëndetën nga shtetet më të fuqishme të botës dhe gjeneratat e ardhshme meritojnë të jetojnë në Maqedoninë evropiane, prosperuese, e cila me nënshkrimin e Marrëveshjes së Prespës u bë shembull në vendet e rajonit.” shprehet Radmilla Sheqerinska.

“Zëvendës/kryeministri Osmani bëri thirrje  për pajtim të brendshëm të të gjitha palëve politike duke përfshirë këtu edhe proceset euro-integruese të vendit.” – deklaroi Bujar Osmani.

Ministri i Punëve të jashtme, Nikolla Dimitrov shtoi se me një punë të mundimshme Maqedonia ia doli të ketë marrëdhënie të mira fqinjësore dhe tani është në rrugë të mbarë me zgjidhjen e këtij problem politiko-diplomatik. Në pyetjen e gazetarëve lidhur me daljen nga qeveria e Ciprasit të grekeve të pavarur se a do të ratifikohet marrëveshja, Dimitrovi thotë:

“E pashë lajmin e ministrit të Mbrotjes dhe lider i grekëve të pavarur, Kammenos i cili dha dorëheqje nga pozita ministri i Mbrotjes. Menjëherë pata një korrespondencë të shkurtër Kratugallos dhe u binda se qeveria greke mbetet fuqimisht e përkushtuar për interes kombëtar të Greqisë.”- tha Nikolla Dimitrov.

Udhëheqsit e qeverisë njoftuan se me inkuadrimin në strukturat euroatlantike  duhet të ketë standarde evropiane në administratë, shërbim cilësor dhe i shpejt ndaj qytetarëve, standarde evropiane në sundimin e së drejtës dhe depolitizim të  gjyqësorit. /Verica Dimitrijevska/