close

SHKUP: TRAJNIM PËR SHKENCË DHE TEKNOLOGJI

Zbulimi i mundësive të reja për depërtimin në tregjet globale, përmes zhvillimit të teknologjisë dhe botës dixhitale është sfidë për shumë të rinj. Inovacionet dhe biznesi sot në Shkup mblodhën rreth 45 sipërmarrës të rinj nga Evropa Qendrore dhe Lindore, por edhe nga SHBA-të. Sfidat janë shfrytëzimi i kapaciteteve teknologjike dhe ofertat për zgjidhje të reja për problemet e rënda të sektorit të biznesit si në vend, ashtu edhe në rajon.

Këta janë dy sipërmarrës të rinj nga Shqipëria fqinje të cilët me ide konkrete erdhën në Maqedoni, ideja e tyre është e përkryer për ata që nuk munden pa telefonin celular, dhe krahas karrikuesve klasikë të lëvizshëm për baterinë e telefonit, ata kanë një zgjidhje më ndryshe dhe janë këtu për të hulumtuar tregun nëse është i gatshëm për zgjidhjet e reja me energji diellore. Bers Gjashta thotë se karikuesi mobil për telefona i cili mbushet me shfrytëzimin e energjisë diellore funksionon në mënyrë të thjeshtë, është i mirë për paraglajdistët, çiklistët dhe njerëz që janë vazhdimisht në lëvizje, kurse do të kushtonte rreth 50 euro.

“Ideja jonë është që të zhvillojmë biznes të ri, njerëzit kanë mundësi ta karrikojnë telefonin e tyre celular nëpërmjet energjisë diellore, në vendin tonë kemi energji diellore falas, dhe e pyetëm veten pse nuk e shfrytëzojmë mjaftueshëm? Të gjithë sot e kemi të njëjtin problem, sidomos njerëzit që janë në komunikim të vazhdueshëm dhe shumë shpesh e përdorin telefonin e tyre celular.” -deklaroi Bers Gjashta – Inovator nga Shqipëria.

Jon Shkreli mendon se Maqedonia, Kosova dhe Shqipëria kanë kapacitet për bashkëpunim në shumë fusha. Përveç përfaqësuesve nga Azerbajxhani, Ukraina, Shqipëria, Mali i Zi, Bosnjë-Hercegovina dhe vende të tjera të Evropës. Pjesë e këtij takimi ishin edhe profesorë nga universitete prestigjioze në SHBA, të cilët siç thonë – punojmë në 130 zona zhvillimore në botë, jemi këtu për t’i përcjellur aftësitë më të mira.

“Në fokus kanë qenë të gjitha vendet, në veçanti vendet të cilat kanë probleme të mëdha ekonomike, arsyeja pse jemi këtu është të krijojmë rrjet, jo vetëm për Maqedoninë ose Azerbejxhanin, por të zhvillohen ide jo vetëm lokale, por edhe globale.” thekson Jon Shkreli.

Nga këndvështrimi global, teknologjitë e reja janë drejpërdrejt të lidhura me sfidat e biznesit, para pak kohësh në mediat botërore u shfaq roboti grua, i qujtur tengai, robot i aftë i cili duhe të bëjë intervistat e punës dhe t’i zëvëndësojë njerëzit, studimet treguan se në 7 sekondat e para i intervistuari dhe intervistuesi krijojnë përshtypjen e parë e cila edhe mund të jetë diskriminiuese në bazë të ngjyrës së lëkurës, përkatësisë etnike dhe karakteristikave tjera të personit që kërkon punë, për këtë arsye shkencëtarët suedezë e krijuan këtë robot. Shembull tjetër në botë i cili e tërhoqi vëmendjen globale është edhe shembulli anglez i supermarketeve pa kasier, qytetarët pyesin si të paguajnë? Shumë thjeshtë, me shkarkimin e aplikacionit dhe skanimin e kodit, produkti është i juaji. /Verica Dimitrijevska/