close
EkonomiRajoni

SHQIPËRI-KOSOVË: OBJEKTIV- UNIFIKIMI I TREGJEVE

largea_unnamed-11435933622

Me gjithë deklarimet e zyrtarëve më të lartë të të dyja vendeve për thellimin e bashkëpunimit ekonomiko-tregtar, Shqipërinë dhe Kosovën i pret shumëçka për të bërë: Dje në Prizren, ministrat e Financave shqyrtuan përmbushjen e marrëveshjeve për lehtësimin e shkëmbimeve tregtare dhe eliminimin e barrierave kufitare mes dy vendeve. Unifikimi i tregjeve dhe kapërcimi i barrierave doganore – ishin në qendër të vëmendjes.

Ministri kosovar, Avdullah Hoti  tha se qëllimi i këtij takimi ishte të diskutohen të arriturat e deritanishme, sidomos në fushën e doganave dhe të administratave tatimore, por edhe kapërcimi i problemeve në këtë plan, duke synuar unifikimin e tregjeve dhe lehtësimet doganore në kufi:

“Sot jemi ulur dhe kemi shqyrtuar progresin e arritur të dy ministritë në lehtësimin e shkëmbimeve tregtare, në eliminimin e barrierave, në luftimin e ekonomisë joformale… Jemi të kënaqur me punën që është bërë në të dy anët e kufirit; në fakt po punojmë që ta eliminojmë komplet këtë kufi. Ne po lëvizim shpejtë, me hapa të mëdhenj, konkretë, praktikë, drejt unifikimit të dy ekonomive, si hap i parë drejt integrimit të përbashkët të dy vendeve në tregun e përbashkët të Bashkimit Evropian” – ministër i Financave në Prishtinë, Avdullah Hoti

 Ndërkaq, homologu i tij nga Shqipëria, Shkëlqim Cani, dje në Prizren ishte më optimist. Sipas tij, është bërë një punë e madhe, është arritur objektivi dhe janë përmbushur të gjitha pikat e programit që të dyja palët kishin hartuar në mars të këtij viti, në mbledhjen e përbashkët të të dyja qeverive.

Ne së bashku identifikuam një grup çështjesh tashmë, jo vetëm të karakterit procedural dhe të rregullimeve që duhet të bëjmë në të gjithë atmosferën harmonizuese dhe unifikuese të dokumentacioneve dhe të praktikave, por të hedhim hapa shumë herë më konkret në përfitime të drejtpërdrejta dhe konkrete të tatimpaguesve kryesishtë  të biznesit, por edhe të individëve të të dy krahëve. Objektivi ynë final është që të mos ketë asnjë barrierë dhe asnjë kufizim në mënyrë që shqiptari i Kosovës apo i Shqipërisë ta ndjejë vetën në Kosovë apo Shqipëri njëllojë për nga aspekti fiskal. Kjo është detyra e jona dhe këtë detyrë me bindje të plotë, me dëshirën më të madhe dhe me vullnetin e plotë do ta përmbushim në një kohë sa më të shkurtër” – ministër i Financave në Tiranë, Shkëlqim Cani

Rrjedhimisht, politikisht, të dyja qeveritë, ajo në Prishtinë dhe qeveria në Tiranë, kanë shprehur disponimin politik për të çuar përpara marrëdhëniet dypalëshe. Mirëpo, ekspertët konsiderojnë se përtej politikës, Shqipëria e Kosova, duhet të  vendosin politika të qëndrueshme pikërisht kur është fjala për liberalizimin e tregut nga i cili varet edhe fuqizimi i bashkëpunimit ekonomik në tërësi.

 

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia