close

SHTYPI GJERMAN: S`KA NEVOJË PËR NERVOZIZËM, DATË DO TË KETË

Në një tekst të gazetës gjermane “Frankfurter Allgemajne Cajtung” me titull “A thua Maqedonia e Veriut po humb dëshirën për Evropë?”, autori Mihael Martens bën një rikapitullim të qëndrimeve të Berlinit dhe Shkupit rreth marrjes së datës së negociatave dhe rëndësinë e këtij vendimi për Qeverinë në Shkup. Vend qendror në këtë anlizë ka roli i Bundestagut, respektivisht vendimi i shumicës që të anulohet debati për Maqedoninë e Veriut për në fund të shtatorit.

Nga njëra anë gazeta “Franfurter Allgemajne Cajtung”, siç njofton Dojche Vele në gjuhën maqedonase, transmeton se Shkupi nuk ka mirëkuptim për anulimin e debatit në situatë kur vendi qysh në shkurt të këtij viti përmbylli kontestin për emrin me Greqinë dhe tashmë 15 vite është në pritje të fillimit të negociatave. Siç shkruan gazeta, në Shkup nuk e pranojnë argumentin se anulimi është bërë për shkak të vendimit të Komisionit Evropian që ta publikojë raportin e progresit pas zgjedhjeve për Parlamentin Evropian.

“Qysh në shkurt u bë e qartë për të gjithë të interesuarit se Komisioni Evropian, sikurse gjashtë herë paraprakisht nga viti 2009, do të rekomandojë fillimin e negociatave – shkruan Frankfurter Allgemajnë Cajtung. Por, deputeti i partisë së Merkelit CDU-së, Johan Vadefup i ka hedhur poshtë këto kritika.

“Ne kemi përgjegjësi para popullit tonë, veçanërisht kur bëhet fjalë për një vendim pozitiv për fillimin e negociatave. Duhet t`ia sqarojmë popullit përse kemi thënë “PO”. Maqedonia e Veriut ka shënuar progress në sundimin e së drejtës krahasuar me raportin e vitit 2018, porn ë këtë pjesë ende nuk i ka plotësuar të gjitha kushtet.” –tha Johan Vadefup – CDU.

Nga CDU-ja për gazetën në fjalë thonë se nuk e kuptojnë se përse është problem I madh anulimi prej tre muajve, vecanërisht kur tashmë është vendosur se hapja e tre kapitujve të negociatave do të ndodh në Dhjetor.

“Lidhur me Maqedoninë e Veriut, sipas njohurive të mia dhe vlerësimeve, mund të them se vendi në fund të shtatorit do ka ketë përkrahjen e grupit tim parlamentar dhe nga Bundestagu. Nuk ndihmon përhapja e frikës nga vende ose fuqi të treta” –thotë Vadefup qëndrim i cili mund të vlerësohet si hedhje poshtë e deklaratave të Kryeministrit Zaev se Rusia dhe Kina do të rrisin ndikimin e tyre në Maqedoninë e Veriut.

Gazeta Frankfurter Allgemajne Cajtung mëtej shtron pyetjen nëse situatë me të vërtetë është aq dramatike sic e paraqet Kryeministri Zaev, nga aspekti i paralajmërimeve të tij se mund të ketë rënie të Qeverisë dhe duhet të shpallen zgjedhje të jashtëzakonshme. Por, në një bisedë për këtë gazetë, një ish-deputet i pamerëuar i VMRO-DPMNE-së opozitare, thotë se partia, për momentin, nuk ka asnjë interes për zgjedhje. Një koment në temën e datës së negociatave, ka publikuar edhe gazeta prestigjioze ekonomike Handelsblat. /Klan Maqedoni/