close

(VIDEO) SHPALLEN REZULTATET E MATURËS SHTETËRORE

Sot janë shpallur rezultatet e maturës shtetërore, në shkollat e mesme dhe në internet. Tash për tash nuk ka një ranglistë të shkollave më të suksesshme, por do të publikohet më vonë – thonë nga Inspektorati shtetëror i provimeve. Tradicionalisht pjesa më e madhe e 15 mijë maturantëve në Maqedoni, ardhmërinë e tyre e shihin në fakultete.

Traditë është që rezultatet nga matura shtetërore të publikohen në hyrjet e shkollave të mesme, ku çdo nxënës përveç emrit të tij do ta shoh edhe suksesin sipas lëndëve të caktuara. Por brezat e lindur në shekullin 21, në vend që t’i kërkojnë para dyerve të shkollave, tabelat së pari i kërkojnë në internet në ueb-faqen matura.gov.mk. Para Gjimnazit Josip Broz Tito në Shkup sot nuk kishte nxënës. Por edhe ata që ishin refuzuan të prononcohen.

Ministri i Arsimit Arbër Ademi dhe Drejtoresha e Qendrës Shtetërore të Provimeve – thonë se nxënësit këtë vit kanë treguar sukses më të mirë se vitet e kaluara.

“Rezultatet e maturës shtetërore tregojnë përmirësime në krahasim me vitin 2017 dhe 2018. Një rezultat i këtillë i detyrohet vizitës së koordinatorëve sipas lëndëve që kanë kaluar nëër shkollat e mesme para maturës, duke i njoftuar për mënyrën e përgatitjes së testit.’- shprehet Lidija Gjoshevska, Qendra shtetrore e provimeve.

Dallimet në mënyrën e marrjes së pikëve, në testin e biologjisë, në versionet maqedonisht dhe shqip, është gabim teknik, për të cilën në kohë kemi reaguar – siguron Gjoshevska.

“Është bërë një gabim teknik. Kur ndodhi unë menjëherë lëshova një shkresë deri tek të gjitha mediat dhe në ueb-faqen duke thënë se kjo nuk do të merret parasysh. Menjëherë është bërë korrigjimi teknik.” –tha Lidija Qendra shtetrore e provimeve.

Krahas optimizmit për rezultatet e provimeve, sukseset e nxënësve jashtë vendit në testet ndërkombëtare nuk janë gjithaq të kënaqshme. Testi ndërkombëtar PISA në vitin 2015 kishte ranguar nxënësit e shkollave të mesme të vendit në fund të listës. Në vitin 2018 madje 70% e nxënësve kanë treguar rezultate nën nivelin 1 në matematikë dhe lexim. Nivelet më të larta 5 dhe 6 në fushën e shkencës dhe leximit e kanë arritur vetëm 0.2% e nxënësve të shkollave të mesme. /Biljana Georgievska/

 

 

Nëse je pranë një vendi ngjarje, ke fotogorafi apo video, atëherë ti raporto. Na shkruaj në klanmacedonia@gmail.com
TI RAPORTON!