close

(VIDEO) VETINGU NË POLICI: LIGJI SHUMË SHPEJT NË KUVEND

Të gjithë të punësuarit në MPB do të përfshihen në procesin e “vettingut”. Do të kontrollohen arsimimi i tyre, integriteti, situata e pronës dhe aktivitete eventuale kriminale nga struktura të caktuara të MPB-së. Kështu janë shprehur nga Ministria e Brendshme e Maqedonisë së Veriut në një debat, siç thanë, që të rritet profesionalizimi i MPB-së.

Ministria e Punëve të Brendshme po e harton ligjin për vetingun që e paralajmëruan shumë muaj më parë. Ministri, Oliver Spasovski, paralajmëroi se ligji shumë shpejt do të dorëzohet në Kuvend.

“Procesi i vetingut duhet ti përfshijë të gjithë të punësuarit në Ministrinë e Punëve të Brendshme. Të flasim për shkollimin adekuat, për integritetin e tyre, për pronën që e posedojnë dhe për aktivitete eventuale kriminele të disa strukturave në Ministrinë e Punëve të Brendshme. Do të ketë komisione në disa nivele… Në nivel të sektorëve në Ministrinë e Punëve të Brendshme, dhe në nivel nacional. Kemi iniciuar shumë procedura që kanë të bëjnë me  diplomat e falsifikuara, për nënpunësit e MPB-së, të cilëve u ndërpre kontrata e punës. Sigurisht që ka edhe shumë persona që kanë prona të mëdha, më shumë se biznesmen që me vite merren me biznes.” –deklaroi Oliver Spasovski, Ministër i Brendshëm.

Profesori universitar, Nikolla Dujovski, tha se model konkret për zbatimin e vetingut nuk kanë, për shkak se nuk ka shtet evropian ku ka pas aq shumë keqpërdorime dhe partizim si në rastin e Maqedonisë Veriore. Ai shton se do të ishte dështim nëse procesin e vetingut do ta menaxhonte vetëm MPB-ja. Kërkoi që të përfshihen të gjitha institucionet tjera, intelektual dhe sektori civil që vetingu të jetë i suksesshëm.

“Nëpunësi policor e ka patjetër që të ketë integritet, e integriteti nënkupton rezistencë ndaj çfarëdo ndikimi jo ligjor. Nëpunësi policor duhet të ketë zhvillim logjike në karrierës… Një herë e përgjithmonë se ai që ka vendosur që ti shërbej shtetit, duhet të jetë i përkushtuar deri në fund! Nuk mund që ai të ketë 20 firma në emrin e tij, që i sjellin profit sa rrogat e të gjithë policëve në vend.” –shprehet Nikolla Dujovski, Profesor Universitar.

Ministri Spasovski u bëri thirrje edhe institucioneve tjera që të fillojnë të mendojnë për veting, me qëllim që të sistemi të bëhet sa më efikas, dhe mos të varet nga individ apo politikanë.

 

Nëse je pranë një vendi ngjarje, ke fotogorafi apo video, atëherë ti raporto. Na shkruaj në klanmacedonia@gmail.com
TI RAPORTON!