close
EkonomiTop LajmeVendi

Analizë: Korrupsioni është arsyeja kryesore për shpërnguljen e të rinjëve

sudstvo-korupci-a

Katër nga 10 të rinj thanë se do të largoheshin nga vendi për shkak të nivelit të korrupsionit, ndërsa çdo i tretë i ri u shpreh se ishte korrupsioni ai që ishte motivi kryesor për t’u bashkuar dhe për të kontribuar në luftën kundër veprimeve korruptive.

Vetëm 4% janë shprehur se kjo situatë i bën ata të bëhen pjesë e zinxhirit të korrupsionit.

Këtë e ka treguar analiza e bërë nga Unioni i Rinisë në të cilën kanë marrë pjesë më shumë se 440 të rinj nga i gjithë vendi.

Lufta kombëtare kundër korrupsionit deri tani vlerësohet nga të rinjtë me notën dy  (2) dhe është inkurajuese fakti që pothuajse dy të tretat e tyre (64%) deklaruan se nuk kishin marrë pjesë drejtpërdrejt në aktivitete korruptive.

Të pyetur se si e identifikojnë korrupsionin, të rinjtë e anketuar në përqindja më të madhe deklaruan se përfaqëson “para në indeks për profesorin” (57%), një e treta  punësimet partiake, dhe përqindja më e vogël për të cilën është “kafe dhe karamele për mjekët” (7%), d.m.th. “dhuratë deri në 1000 denarë” (3%).

Të rinjtë shqetësohen më shumë nga korrupsioni në fushën e drejtësisë (58%), shëndetësisë (27%) dhe administrata shtetërore (18%), ndërsa më së paku e identifikojnë si problem me policinë(7%). Një numër thuajse i njëjtë prej tyre thanë se janë njohur me kanalet përmes të cilave munden lufta kundër korrupsionit me ata që deklaruan se nuk kanë informacion të tillë.“Është e qartë se sipas kësaj analize, korrupsioni paraqet një nga problemet më të mëdha te të rinjtë, dhe si pjesë e zgjidhjes është angazhimi i plotë për ndërtimin e shoqërisë transparente. Analiza në të cilën morën pjesë më shumë se 440 të rinj u krye nga Unioni i të Rinjëve në periudhën prill-qershor 2022./KlanMacedonia/

 

 

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia