close
BotaVendi

Inflacioni thyen rekorde në Evropë

fcc4461f1bee185f1e0e06f91da7c1f1-696×464-1-675×450

NË MAJ, NIVEL REKORD I INFLACIONI NË EUROZONË – 8.1%

Inflacioni I cmimeve të prodkteve të konsumit në Eurozonë ka rritur nivelin më të lartë. Cmimet në Eurozonë janë rritur për 8.1% në nivel vjetor gjatë Majit, që paraqet record që nga vënia e valutës së përbashkët dhe shumë larg qëllimit të Bankës Qendrore Evropiane prej 2%.

Hendeku mes shkallave më të larta dhe më të ulëta të inflacionit mes 19 vendeve të blokut valuator seriozisht janë rritur. Shkalla lëviz nga Malta me inflacion 5.6% në Maj, deri në Estoni ku inflacioni muajin e kaluar ka mbërritur në 20.1%, që paraqet diferencën prej 14.5%.

Pritet që Banka Qendrore Evropiane t`I rrisë shkallët e interest gjatë javëve në vijim, si rezultat I rritjes së cmimeve të ushqimit dhe energjisë, të nxitura nga kërkesa e mbyllur e konsumatorëve gjatë pandemisë së COVID-19 dhe konfliktit në Ukrainë. /KlanMacedonia/

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia