close

Cili është rregulli 80/20? Udhëzuesi kryesor që përdorin sipërmarrësit më të mirë dhe më të zgjuar në botë!

Cili është rregulli 80/20 për të cilin të gjithë vazhdojnë të flasin? Jo, nuk është një pyetje matematikore. Dhe nuk po i referohemi dietës së të famshmëve 80/20 që e goditi Hollywood-in në vitin 2016. Po flasim për një parim që ndryshon jetën që sipërmarrësit më të mirë dhe më të zgjuar në botë duket se e kuptojnë në mënyrë intuitive.

Rregulli 80/20, i njohur gjithashtu si parimi Pareto, është deri tani një nga mantrat më me ndikim të menaxhimit të kohës dhe vetë-përmirësimit dhe ju shtyn të rriteni si sipërmarrës.

Si çdo histori e mirë e origjinës, rregulli 80/20 ka një fillim mjaft modest: bizele dhe matematikë.

Ekonomisti me ndikim italian Vilfredo Federico Damaso Pareto lindi në Itali në 1848. Si një matematikan dhe kopshtar i zjarrtë, legjenda thotë se Pareto vuri re se 20% e bimëve të bizeleve në kopshtin e tij ishin përgjegjëse për 80% të bizeleve të prodhuara.

Ky ishte momenti i dritës së Paretos: nëse do të kishte shpërndarje të pabarabartë në prodhimin e bizeleve, a mund të kishte edhe shpërndarje të pabarabartë të pasurisë në Itali?

Duke u zhytur me kokë në kërkime dhe të dhëna ekonomike, ai zbuloi se 80% e prodhimit zakonisht vinte nga vetëm 20% e kompanive. Duke zbatuar këtë rregull në makroekonominë, Pareto vazhdoi të botojë librin e tij të parë, Cours d’économie politique, duke treguar se 80% e pasurisë në Itali zotërohej nga 20% e popullsisë. Filozofia e tij vazhdoi në popullaritet me kalimin e kohës, duke pretenduar titullin e parimit Pareto.

Cili është rregulli 80/20?

Me pak fjalë, rregulli 80/20 thotë se afërsisht 80% e pasojave (outputeve) vijnë nga 20% e shkaqeve (inputeve). Rregulli 80/20 ju ndihmon të drejtoni kohën, paratë dhe burimet tuaja drejt gjërave që ” japin rezultatet më të larta dhe më të mira me përpjekjen më efikase të mundshme … sa më të fokusuara të jenë inputet, aq më të mira janë rezultatet, me fjalë të tjera”, thonë specialistët.

Sipas Investopedia, rregulli 80/20 duhet të përdoret si “një udhëzues për mënyrën e shpërndarjes së burimeve në mënyrë efikase… e thënë thjesht, mund t’ju japë një dritare se kë të shpërbleni ose çfarë të rregulloni”.

Këtu janë disa shembuj të rregullave të jetës reale 80/20 siç përcaktohen nga Forbes:

20% e klientëve përbëjnë 80% të fitimeve totale
20% e prodhuesve furnizojnë 80% të tregut
20% e përfaqësuesve të shitjeve gjenerojnë 80% të shitjeve totale
Në vitin 2002, Microsoft zbatoi në mënyrë të famshme parimin 80/20 dhe ndau burime për të rregulluar vetëm 20% të gabimeve që ndikojnë në softuerin e tyre. Ju mund të mos e dini, por në mënyrë të pandërgjegjshme e keni përdorur rregullin 80/20 në jetën tuaj të përditshme.

Shikoni në gardërobën tuaj. Vini re se keni 10 palë këpucë, por rrallë largoheni nga atletet dhe shapkat tuaja? A devijoni rrallë nga porosia juaj e zakonshme e kafesë në një kafene? Sa aplikacione keni në telefonin tuaj dhe sa përdorni në të vërtetë? Ky është rregulli 80/20 në veprim.

Si të përdorni rregullin 8/20 – Merrni vendimet e biznesit sipas Parimit Pareto

Pra, si funksionon rregulli 80/20 me biznesin dhe menaxhmentin?

Zbatimi i rregullit 80/20 ju ndihmon të përqendroheni në fushat jetike të biznesit tuaj ku duhet të kaloni më shumë kohë. Për shembull, nëse e zbatojmë atë në shitje: 20% e klientëve janë përgjegjës për 80% të shitjeve. Prandaj, përpjekjet tuaja duhet të përqendrohen në 20% të klientëve që ju japin shitjet më të larta.

Nëse jeni një profesionist i pavarur, 20% e klientëve tuaj janë përgjegjës për 80% të fitimeve tuaja. Kjo do të thotë që ju duhet të përqendroni kohën dhe përpjekjet tuaja në forcimin e marrëdhënieve tuaja me këta klientë.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të injoroni ose neglizhoni klientët tuaj të tjerë. Ajo që do të thotë rregulli 80/20 është se nëse e gjeni veten të mbingarkuar, mund t’i jepni përparësi dhe t’i kushtoni përpjekjet tuaja 20% dhe ende të bëni para.

Themelore, apo jo? Por prisni, ka edhe më shumë! Jo vetëm që rregulli 80/20 mund të zbatohet për biznesin, por gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si bëni biznes.

Rregulli 80/20 është i dobishëm për optimizimin e produktivitetit dhe ju lejon të menaxhoni më mirë veten si sipërmarrës. Mos harroni se rregulli 80/20 nuk është krijuar për t’ju bërë të punoni më pak – ai është krijuar për t’ju ndihmuar të punoni më zgjuar.

Me vetëm 24 orë në ditë, ju duhet të përdorni energjinë tuaj me mençuri. Pavarësisht nëse po rritni përpjekjet me 20 % të klientëve tuaj, duke deleguar detyra për t’i kushtuar më shumë kohë marketingut tuaj dixhital shumë fitimprurës, e vërteta mbetet e njëjtë: 20% juaj jetik do t’ju afrojë më shumë me qëllimet tuaja reale.

/ SCAN